• Startsida
  • / Trygghetsarbetet utökas efter positiva resultat

Trygghetsarbetet utökas efter positiva resultat

Upplands Väsby kommun satsar på fler mobila väktare i vår. Trygghetsarbetet gör skillnad. Det visar färsk statistik över förra årets arbete.

Stationsområdet i Upplands Väsby

Foto: Mostphotos

Händelser som skapar oro hos allmänheten har minskat. Nu kan kommunen se positiva effekter av insatserna från ordningsvakter och mobila väktare.

Nu går vi in i vårperioden och då vi brukar se att oroshändelser i den offentliga miljön ökar. Därför utökar vi närvaron och antalet mobila väktare i kommunen som helhet. Stanna gärna och prata med dem så att vi får mer information om vad som skapar otrygghet i ditt område, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Upplands Väsby kommun anlitar både ordningsvakter och mobila väktare för att skapa ökad trygghet i Väsby. Ordningsvakterna har tillstånd av polisen att jobba i centrala Väsby och Sigma centrum. De mobila väktarna jobbar över hela kommunen, därför sker en extra satsning på dessa i vår.

Väktare är en viktig del men också att allmänheten hjälper till. Vi vill uppmana Väsbybor att ta en kvällspromenad i sitt eget bostadsområde. Då skapar vi än mer trygghet i den offentliga miljön, säger Emma Rauf-Otworowski som är brottsförebyggande strateg.

Väsbyalliansen har tagit fram en flerårsplan för att öka tryggheten i kommunen. Främst handlar det om att öka närvaron på platser och tider där Väsbyborna upplever störst otrygghet.

Att minska risken för att utsättas för brott och öka tryggheten för Väsbyborna är prioriterat för oss. Vi gläds åt att våra insatser gör nytta och ger goda resultat, säger Oskar Weinmar.

Kommunens brottsförebyggande arbete

Fakta om trygghetssatsningen

Ordningsvakterna genomförde över 6 000 ronderingar förra året. 428 personer blev avvisade för alkoholförtäring, urinering eller annat ordningsstörande beteende. Rökning inom rökfritt område resulterade i hundratals tillsägelser. Ordningsvakterna har även hanterat sjukdomsfall och avvärjt brottsliga handlingar.

De mobila väktarna kontaktades 95 gånger av Väsbybor förra året. De flesta samtalen kom under sommarmånaderna och rörde främst samlingar på skolgårdar med hög musik. Man ringde också in om personer som bråkar, hundar som skäller, påverkade personer, takspring och personer som upplevs som hotfulla.

De mobila väktarna nås via telefon 08-590 974 00 kl. 18-02 alla dagar i veckan. Väsbybor kan även ladda ner Väsbyappen som innehåller kontaktuppgifter till de mobila väktarna, fältarna, socialjouren och andra stödfunktioner.

Vid akuta ärenden eller pågående brott ska alltid polisen kontaktas.

Senast uppdaterad: 13 april 2021