• Startsida
  • / Getter på sommarbete i Upplands Väsby

Getter på sommarbete i Upplands Väsby

Kommunen fortsätter samarbetet med föreningen Get2Gether på Lidingö och lånar deras getter under juli och augusti. Syftet är att de ska röja området runt Hembygdsgården från sly samtidigt som de är ett trevligt inslag kring stationsområdet.

Tre getter på en hage

Foto: Hans Mohlin

Getter är naturliga superröjsågar som med sin aptit håller landskap öppna och gynnar den biologiska mångfalden. Tillväxten av sly i fornlämningsområdet på västra sidan om Upplands Väsby station har varit ett problem under lång tid. Nu testar vi ytterligare en säsong om getter kan vara lösningen eftersom de betar på ett sätt som hämmar återväxten av sly.

Getterna har sin hage i skogen vid Hembygdsgården. Pensionärsföreningen PRO hjälper kommunen med skötseln av getterna. De 15 getterna och de 12 killingarna har alla egna namn som finns listade på plats vid hagen.

Besök i hagen

Hagen har elstängsel med låst grind. PRO kommer att finnas på plats vid hagen på söndagar mellan klockan 11-12. Då finns det möjlighet för vuxna och barn att besöka getterna i hagen.

Att tänka på

  • Handhygienen är väldigt viktig för att getterna inte ska få några sjukdomar. Händerna måste spritas både innan man går in i hagen och efteråt. Handsprit finns på plats.
  • Getterna är snälla, men kan stånga varandra.
  • De går att mata getterna med knäckebröd, äpplen och morötter ur handen, men var beredd på att getterna gärna kommer springande allihop på en gång om du har mat med dig.
  • Barn får gå in i hagen tillsammans med föräldrar/vårdnadshavare.

Aktiviteter i hagen

Det kommer att ordnas olika aktiviteter i hagen tillsammans med getterna. Ett exempel är getyoga, något som flera gånger arrangerats i getternas hemmahage på Lidingö.

  • Getyoga, onsdagar klockan 18.30 – 19.30 och lördagar klockan 11.00 – 12.00, anordnas av Get2Gether (blir av om 10 deltagare anmäler sig). Anmäl via Boka direkt. Ta med yogamatta eller handduk. Kostnad 200 kr. Start vecka 28. Boka getyoga via Boka Direkt Länk till annan webbplats.
  • Get-Qi-Gong - PRO kommer senare under juli och augusti att anordna ett par pass med Get-Qi-Gong i hagen. Dessa pass vänder sig till pensionärer och är avgiftsfria men har begränsat antal deltagare. Mer information kommer på PRO:s webbplats. PRO Upplands Väsbys webbplats Länk till annan webbplats.

Läs mer om våra inlånade sommarjobbare på Get2Gethers webbplats. Länk till annan webbplats.

Om du ser getter som har rymt bör du kontakta kommunens gatu- och parkjour.
Dagtid: 08-590 973 01 eller 073-910 43 00. Nattetid: 08-590 975 29 eller 073-910 45 29.

Senast uppdaterad: 20 juli 2021