• Startsida
  • / Lyckad sommar gav 300 feriejobb

Lyckad sommar gav 300 feriejobb

Tack vare kommunens insatser och nära samarbete med näringsliv och föreningar fick över 300 Väsbyungdomar jobb i somras. Några av sommarjobbarna har nu lyckats få extrajobb hos sina arbetsgivare.

Två anställda på ett kafé står och jobbar.

Foto: Mostphotos

Över 300 ungdomar i Väsby fick ett sommarjobb genom kommunens arbete och kontakter med näringsliv och föreningar. Det innebär att Väsby ligger kvar på den höga nivå som man brukar ha på antalet sommarjobbare.

Siffrorna speglar det goda samarbetet mellan aktörer i Väsby. Det finns en positiv inställning till att anställa sommarjobbande ungdomar inom både kommunal och privat verksamhet.

Att erbjuda sommarjobb till ungdomar är en uppskattad tradition i Upplands Väsby kommun.

Sommarjobben är viktiga av flera skäl. Dels får gymnasieungdomar känna på hur det är att arbeta och få lön, dels får de kontakt med kommunen och näringslivet. Det är en vinst för alla, även för arbetsgivarna som tar emot dessa ungdomar och kan skapa kontakter inför framtiden, säger socialnämndens ordförande Maria Fälth (KD).

För några av ungdomarna väntar en fortsättning i höst med extrajobb hos arbetsgivarna, och därmed möjlighet att tjäna lite extra pengar under pågående studier. Men ett sommarjobb innebär så mycket mer, berättar samordnaren Mohamed Sadik som är ungdomscoach och ansvarig för feriejobben.

Bland ungdomarna märker man att det inte bara handlar om pengar. De har lärt sig något och fått vänner som de aldrig skulle ha träffat om de inte hade börjat på samma sommarjobb. De uttrycker att de har fått vänner för livet.

Närmare 150 av sommarjobben utfördes inom kommunala verksamheter. Drygt 80 gymnasieungdomar jobbade inom föreningslivet och ett 70-tal fick jobb hos privata företag.

Årets sommarjobbare bestod av 164 killar och 147 tjejer, födda 2003-2004.

Fakta om sommarjobben

Upplands Väsby kommun lägger ner totalt 9-10 månader på arbetet med att hitta sommarjobb till Väsbyungdomar. Förberedelserna drar igång redan i december och avslutas med uppföljningsarbete i september.

Syftet med sommarjobben är att

  • ge möjlighet för ungdomar att få en viktig arbetslivserfarenhet
  • erbjuda en meningsfull aktivitet under sommaren
  • ge ungdomar möjlighet att tjäna sina första egna pengar.
Senast uppdaterad: 6 september 2021