• Startsida
  • / Nytt generationshus med plats för barn och äldre

Nytt generationshus med plats för barn och äldre

Nu är arbetet med ett nytt generationshus igång. Bostadshuset kommer att ha en förskola på bottenvåning och ett äldreboende på övre våningar.

Illustration av Hemsös bostadshus med en förskola på bottenplan. De övre fyra våningarna är till ett äldreboende.

Hemsö bygger ett bostadshus med förskola för 80 barn och ett äldreboende för 80 boende. Illustration: ÅWL Arkitektur & Hemsö Fastighets AB.

Hemsö har påbörjat byggandet av bostadshuset Vågen – en förskola och ett äldreboende kombinerat i samma byggnad.

Huset är placerat i området Fyrklövern som ligger i centrala Upplands Väsby. Målet är att utveckla området till en levande stadskärna med flera varierade bostäder och verksamheter.

I generationshuset kommer det vara en förskola på bottenvåningen med plats för 80 barn. Våningarna ovanför kommer drivas av ett äldreboende med plats för 80 boende. Hemsö har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Raoul Wallenbergskolan. De har även tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Stiftelsen Stockholms Sjukhem för äldreboendet.

Det känns väldigt roligt att arbetet är igång. Jag är övertygad om att generationshuset kommer att skänka glädje till både de äldre och barnen, säger Oskar Weinmar (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Husets utformning är tänkt bjuda in till möten mellan barn och äldre. Hyresgästerna har även tecknat ett samverkansavtal för att bidra till aktiviteter mellan den yngre och äldre generationen.

Målet är att verksamheterna ska kunna samverka. På så sätt kan det uppstå goda sociala effekter som berikar både boende och barnen, säger Per-Olov Nilsson, projektchef för Fyrklövern.

Gården kommer att utformas med hänsyn till både de äldre och barnen. Det planeras en varierad utegård med promenadslingor och sittplatser i lugna miljöer. Äldreboendet kommer också ha tillgång till en takterrass och möjlighet till egen odling.

Det nya äldreboendet och förskolan beräknas stå färdigt under andra halvåret 2022.

Senast uppdaterad: 20 september 2021