• Startsida
  • / Riksdagens talman besöker fullmäktige

Riksdagens talman besöker fullmäktige

Riksdagens talman besöker kommunfullmäktige i Upplands Väsby digitalt nästa vecka. Besöket sker med anledning av demokratiåret 2021.

Riksdagens talman Andreas Norlén.

Riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag.

I år är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Sammanträdet 20 september ligger nära datumet för 100 år sedan då det första valet med kvinnlig rösträtt genomfördes. Andreas Norlén fick en inbjudan från kommunen och deltar via länk i anslutning till sammanträdet.

Kommunfullmäktiges ordförande, Christine Hanefalk (M), ser fram emot talmannens digitala besök.

Talmannen har bjudits in mot bakgrund av att Sverige firar 100 år av allmän och lika rösträtt. Det ska bli intressant att lyssna till hans reflektioner kring den svenska demokratin nu och då.

Upplands Väsby arbetar likt många andra kommuner med demokratifrågor. Det har handlat om alltifrån att ha lättillgängliga röstningslokaler vid valen till att ungdomar har olika forum där de kan komma i direktkontakt med förtroendevalda.

Det har också varit viktigt att alla förtroendevalda ska kunna fortsätta sina uppdrag under pandemin. Upplands Väsby var tidigt ute i början av pandemin med att erbjuda distansdeltagande i både nämnder och fullmäktige. Vid talmannens besök har de förtroendevalda möjlighet att delta antingen på plats eller via digital länk.

Det känns värdefullt att vi som förtroendevalda på lokal nivå kan möta den främsta representanten för vår högsta lagstiftande församling och att det kan genomföras smidigt genom digitala kanaler, säger Christine Hanefalk.

Kommunfullmäktiges sammanträde äger rum i Messingen med start kl 18.30.

Läs mer om Demokratin 100 år Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 16 september 2021