Sökes: Bilder från Väsby

Sitter du på bilder från skolavslutningar, byggnader från förr eller mammas 50-årsfirande med släkt och vänner hemma i sin blomstrande trädgård? Nu söker Upplands Väsby kommun efter allmänhetens bilder som på olika sätt speglar Väsbys 70-åriga historia.

Projektor med diabilder

Foto: Mostphotos

En bild säger mer än tusen ord, brukar man säga. Nu får Väsbyborna chansen att berätta för varandra om Väsby och allt som har hänt här i smått och stort. Ett antal fotografier som speglar händelser från 1952 och framåt kommer att väljas ut till en utställning om Väsbys historia. Utställningen kommer att visas utomhus på olika platser i centrala Väsby i sommar.

Det är vi tillsammans som är Upplands Väsby och vi vill att alla ska känna sig delaktiga i firandet. Inte minst vill vi att alla delar med sig av bilder som på olika sätt bidrar till historieberättelsen om Väsby och de många människor och händelser som ägt rum i vårt samhälle, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

De Väsbybor som medverkar med fotografier i utställningen kommer att tackas genom att få sina namn med i utställningen.

Upplands Väsby kommun har ett eget arkiv och har också god hjälp av andra lokala samlingar. Oskar Weinmar hoppas att Väsbyborna också vill vara med och bidra med sina privata bildskatter.

Födelsedagar i Väsbymiljöer, invigningar, skolavslutningar eller kanske avskedsfotot med en nära och kär vid tågstationen? Kanske är det just den bilden som får vara med i utställningen på olika platser i Väsby. Oavsett det hoppas jag att alla deltar i firandet och ser utställningen på offentliga platser i sommar.

Upplands Väsby kommun har i dagarna publicerat information om hur man går till väga. Den som har bilder att skicka in kan göra det via kommunens webbplats. Det går också bra att skicka med vanlig post.

 

Fakta om Upplands Väsbys 70-årsfirande

Upplands Väsby kommun fyller 70 år. Firandet uppmärksammas under hela 2022 med höjdpunkten vid jubileumsdagarna i juni. Då sker bland annat avtäckningen av konstverket som hyllar hårdrocksbandet Europe. Avtäckningen är planerad att ske i närvaro av bandmedlemmarna. Upplands Väsby kommun bildades 1952 när landskommunerna Ed, Fresta och Hammarby slogs samman. Kommunen har sedan dess vuxit från 6 800 till 47 000 invånare.

Senast uppdaterad: 21 februari 2022