• Startsida
  • / 300 sommarjobb till Väsbys unga

300 sommarjobb till Väsbys unga

Vilka tjejer och killar ska ta sig an de 300 sommarjobben i Väsby? Nu är det dags att ansöka. Upplands Väsby kommun hoppas på nytt kunna skapa jobb inom äldreomsorgen.

Äldre kvinna och ung kvinna på promenad utomhus.

Foto: Mostphotos

Sommarjobben drar igång med full kraft i sommar, och nu också inom de verksamheter som varit stängda under pandemin. Socialnämndens ordförande Maria Fälth hoppas att många ungdomar passar på att ta vara på tillfället att känna på hur det är att jobba ihop sin egen lön.

Det är viktigt att ungdomar får chansen att komma ut i arbetslivet, tjäna pengar - och att stå på egna ben. Det är ju faktiskt det som ett jobb innebär, säger socialnämndens ordförande Maria Fälth (KD).

Hon minns själv sitt första sommarjobb som 13-åring i Motala. Det var på en speditionsfirma med administrativa uppgifter.

Den sommaren betydde jättemycket för mig. Det var tidiga morgnar och en miljö med tuff jargong bland chaufförerna. Jag fick stå på mig och visa dem att jag inte var någon som de kunde driva med.

Förra sommaren var det flera ungdomar som tack vare sommarjobbet lyckades få in en fot hos lokala arbetsgivare som kunde erbjuda extrajobb under hösten. Även i år finns det arbetsplatser med goda möjligheter att få förlängning i form av helgjobb och liknande.

Pandemin innebar stora konsekvenser för sommarjobben inom äldreomsorgen. Att den yngre generationen dyker upp och läser tidningen, går promenader och diskuterar världsproblemen har varit mycket populärt bland Väsbys äldre. Och nu ser alltså dessa sommarjobb ut att göra comeback inom äldreomsorgen.

Sommarjobbarna inom äldreomsorgen har varit mycket uppskattade. Det har också varit ett vanligt önskemål från ungdomar att få jobba inom äldreomsorgen, inte minst bland de ungdomar som läser vårdprogram på gymnasiet, säger Mohamed Sadik-Bile som är ungdomscoach i kommunen.

Som vanligt har kommunen ett nära samarbete med föreningar och näringsliv som bidrar med jobbtillfällen. Sommarjobben riktar sig i år till tjejer och killar födda 2004-2005.

Senast uppdaterad: 7 juni 2022