• Startsida
  • / Anders Skarin utsedd till Årets Väsbybo

Anders Skarin utsedd till Årets Väsbybo

Hedersutmärkelsen Årets Väsbybo 2021 går till Anders Skarin för hans stora engagemang för konsten och kulturen i Upplands Väsby.

Anders Skarin är Årets Väsybo.

Anders Skarin är Årets Väsbybo. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

Bildläraren Anders Skarin flyttade med hustrun Pia och två barn till Smedby i Upplands Väsby i början av 80-talet. Bakom sig hade han studier vid Nyckelviksskolan på Lidingö och Konstfack i Stockholm. I Väsby blev han snart aktiv i det lokala kulturarbetet. Sedan många år är han en känd profil och ledare för Väsby konsthalls vänner.

Anders är sedan många år en drivande kulturpersonlighet i Väsby och en inspirationskälla för andra. Hans engagemang är ett gott exempel på hur enskilda Väsbybor genom åren bidragit till att göra Väsby till en bättre plats, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) som satt med i juryn.

I juryns motivering står det bland annat:

Anders har satt Upplands Väsby på kartan genom sitt konstnärskap och sina många år som ordförande i Väsby konsthalls vänner. Han har bidragit till att utveckla Väsby konsthall samt till att göra den erkänd och respekterad långt utanför kommunens gränser.”

Kultur- och fritidskontorets chef, Maria Röstberg, gläds åt att valet av Anders Skarin också sätter ljuset på Väsby konsthalls vänner.

Anders och alla andra eldsjälar där gör ett jättejobb för konsten i Väsby. Konsthallen håller mycket hög kvalitet och mycket på grund av det hårda arbete som Anders och hans kollegor lägger ned i verksamheten.

Årets jury bestod av kommunstyrelsens presidium och Upplands Väsby hembygdsförenings vice ordförande Klas Lundkvist.

Det formella överlämnandet sker i år i anslutning till Väsbys 70-årsfirande, men på grund av att Anders Skarin har förhinder kommer överlämnandet att ske till Tove Friis-Christensen, vice ordförande i Väsby konsthalls vänner.

Senast uppdaterad: 20 maj 2022