• Startsida
  • / Elever och personal tycker till om framtidens skolmat

Elever och personal tycker till om framtidens skolmat

Nu görs en upphandling av skolmåltider för alla kommunala förskolor och skolor i Väsby. Elever och personal får vara med och påverka genom att provsmaka maten.

Två ungdomar lägger upp mat ur kantiner.

Hugo Paleski Ek och Vincent Bengtsson från Grimstaskolan provsmakar framtidens skolmat. Foto: Upplands Väsby kommun

Upphandlingen av skolmåltider är inför årsskiftet 2022/2023. Provsmakningen är ett sätt för elever och personal vid kommunens skolor att få vara med och utvärdera leverantörerna och lämna sina synpunkter. De blir i sin tur en del av upphandlingsunderlaget.

Skolmaten är ett område som många har åsikter om och syftet med provsmakningen är att vi vill ha en dialog med eleverna och personalen som ska äta maten varje dag. Vi har ställt höga krav på leverantörerna för att de ska leverera mat med bra kvalitet. Det gäller inte bara hur maten smakar utan även hur den exempelvis serveras. Men det viktigaste är ju att maten faktiskt äts, säger Per Nelson (L) vice ordförande i utbildningsnämnden.

Betydelse för barns och ungas hälsa

Det är första gången kommunen har provsmakning inför att vi ska få en ny leverantör av skolmat. Mikael Larsson, tycker i sin roll som verksamhetschef för förskola och skola att det är självklart att de barn och elever som ska äta maten varje dag får vara med och tycka till om leverantörerna.

Skolmaten har stor betydelse för barns och ungas hälsa, trivsel och lärande. Därför är det viktigt att eleverna uppskattar och vill äta maten som serveras, säger han.

Elever och personal från alla kommunala skolor var inbjudna till Scenrummet i Messingen där provsmakningen ägde rum och många var entusiastiska.

Hugo Paleski Ek går i 6:an och Vincent Bengtsson går i 7:an i Grimstaskolan. De tycker att det är kul att få vara med och påverka.

Maten är god och känns fräsch, säger Hugo.

Man måste vara ganska hungrig för att klara det här, det är så många rätter att smaka, säger Vincent, med glimten i ögat.

Gorana Östervall, intendent på Grimsta- och Nordenskolan, tycker också att det är spännande att få vara med och provsmaka maten.

Jag jobbar med upphandlingar i vanliga fall och det är kul att få vara med på ett mer praktiskt sätt idag, säger hon.

Senast uppdaterad: 19 maj 2022