• Startsida
 • / Håll ditt matavfallskärl fräscht i sommar

Håll ditt matavfallskärl fräscht i sommar

I sommarvärmen kan ditt matavfallskärl börja lukta illa eller drabbas av fluglarver. Här kommer några tips på hur du kan hålla ditt kärl fräscht under sommarperioden.

Brunt matavfallskärl står intill staketet vid en väg, i väntan på sophämtning.

Problem med lukt

Matavfallet ska vara så torrt som möjligt. Torrare matavfall luktar mindre än blött matavfall och är inte lika attraktivt för flugor. Det är viktigt att du använder den bruna påsen och hållaren som är avsedd för matavfallet. Andra hållare som är täta eller med lock gör att påsen blir för blöt och riskerar att gå sönder och lukta.

Tips inne i ditt kök

 • Skala dina frukter och grönsaker rakt ned i påsen, utan att blöta ned dem.
 • Låt matavfallet rinna av ordentligt i slasken och på så sätt minska fukten.
 • Använd de påsar och den hållare som ingår så att fukten ventileras bort.
 • Fyll inte påsen mer än till linjen på insidan av påsen så att den går att försluta ordentligt.
 • Lägg gärna oblekt, använt hushållspapper i matavfallet. Om matavfallet är extra blött, till exempel om du slänger meloner, bär eller hela frukter, kan du lägga i lite extra papper och minska risken för genomblötning.
 • Byt påse minst var tredje dag. Om det är besvärliga förhållanden, till exempel värmebölja, kan du byta påse oftare, gärna varje dag.
 • Diska påshållaren regelbundet. Hållaren tål diskning i maskin.

Problem med larver

Larver i matavfallet är inte farligt men kan kännas obehagligt. De små vita larverna är fluglarver. Fluglarver kan uppkomma i alla fuktiga miljöer där det finns matavfall eller annat som lämpar sig som föda åt flugor.

Om du sköter din matavfallsinsamling på rätt sätt ska du inte få några problem med larver i ditt kärl. Larver bildas endast när flugor kommer i kontakt med matavfallet. Det sker inte om du försluter påsarna ordentligt och ser till att de inte går sönder när du lägger de i kärlet.

Om du ändå får problem med larver beror det antagligen på att matavfallet är för blött eller att det har kommit mat utanför påsarna i kärlet. I så fall måste kärlet rengöras och torka ordentligt innan nya påsar kan läggas i igen.

Tips ute i ditt matavfallskärl

 • Var försiktig när du lägger ned påsen i kärlet så att den inte går sönder eller öppnar sig.
 • Placera gärna kärlet på en skuggig plats.
 • Rengör tunnan noga om du har fått larver eller spillt matavfall utanför påsarna. Använd gärna varmt vatten och såpa. Se också till att kärlet har torkat invändigt innan du börjar använda det igen. Du kan även spreja kärlet med en del ättika och nio delar vatten direkt efter rengöring. Någon enstaka gång kan du prova med outspädd ättika eller ättiksprit.
 • I september kommer alla matavfallskärl att tvättas. Mer information om det kommer när det är dags.

Extra hämtning av matavfall

Du som har hämtning av matavfall varannan vecka har möjlighet till tre gratis extra hämtningar varje år. Kontakta Väsby Direkt och välj knappval 4. Du kan också välja att uppgradera ditt abonnemang och få hämtning av matavfall varje vecka under sommaren.

Nya avfallspåsar levereras ut på våren och på hösten. Kontakta Väsby Direkt om du behöver beställa fler påsar.

Senast uppdaterad: 23 maj 2022