• Startsida
  • / Plakett till minne av Kristina Lugn invigd

Plakett till minne av Kristina Lugn invigd

Nu finns en minnesplakett för att hedra Kristina Lugn på fasaden till Sverigefinska skolan i Smedby.

En man står mot en grå fasad med en mässingsplakett bredvid sig.

Michael Neiss lämnade förslaget om minnesplaketten. Foto: Upplands Väsby kommun

Det är ett medborgarförslag från Väsbybon Michael Neiss som ligger till grund för plaketten. Valet av plats beror på att Kristina Lugn var skolbibliotekarie på Ekeboskolan, nuvarande Sverigefinska skolan, en period i mitten av 70-talet och gav under den perioden ut flera diktsamlingar. Hon blev sedan en erkänd poet, dramatiker och ledamot av Svenska Akademin.

Jag tycker att både Kristina Lugn och Smedby förtjänar uppmärksamhet, så jag skickade in ett medborgarförslag. Jag upplevde att kultur- och fritidsnämnden blev glada när någon kom med ett initiativ så jag vill tipsa alla Väsbybor som har förslag att skicka in dem till kommunen. Hembygden är inget givet - utan något vi skapar tillsammans, säger Michael.

Två kvinnor håller i ett rött skynke framför en mässingsplakett på en grå fasad.

Maija Vola och Andrea Möllerberg avtäcker plaketten till minne av Kristina Lugn. Foto: Upplands Väsby kommun

Plaketten invigdes med inbjuda gäster. Bland annat var elever och personal från skolan och Michael Neiss på plats.

Andrea Möllerberg (VB) kultur- och fritidsnämndens ordförande och Maija Vola, rektor för Sverigefinska skolan avtäckte plaketten. Elever från Sverigefinska skolan och Engelska skolan läste dikter.

Kristina Lugn är en stark kulturprofil och en ikon. Jag tycker att det är kul att vi i Väsby kan uppmärksamma kvinnliga profiler som har betytt så mycket för kulturen i Sverige. Jag väldigt glad att få stå här idag och tackar Michael extra för hans medborgarförslag, säger Andrea Möllerberg.

Skolbiblioteket har en central roll på Sverigefinska skolan som satsat mycket på sitt bibliotek. På det sättet fortsätter arbetet i Kristina Lugns anda på skolan.

Det är förstås en jättestor ära för oss att få ha den här plaketten på skolans fasad. Jag tycker att det här medborgarförslaget var fenomenalt. Det är en stor sak för vår verksamhet, och nu väntar vi bara på att folk ska komma hit och titta på plaketten, säger Maija Vola.

Nyheten Kristina Lugn hedras med minneplakett i Väsby

Senast uppdaterad: 24 maj 2022