• Startsida
  • / Gravhög från 700-talet återställd

Gravhög från 700-talet återställd

I parken vid Karlsro finns en gravhög från 700-talet. Gravhögen är nu återställd och öppen för besökare.

Hans och Oskar syns på bilden. Oskar håller två verktyg från när graven anlades. Hans håller i en bricka av trä. I bakgrunden syns gravhögen.

Från vänster syns Hans Mohlin ordförande i PRO och Oskar Weinmar (M) kommunstyrelsens ordförande framför gravhögen vid Karlsro.

Gravhögen har använts som grav i cirka 1 100 år. I mitten av 1800-talet gjordes den om till en jordkällare. Genom att gjuta en 2 meter hög tunnel genom högen fick man plats för potatis, grönsaker och annan mat som man ville förvara svalt. År 2019 inledde kommunen ett arbete med att återställa graven och ge en bild av hur det kunde ha sett ut när den döde förbereddes för sin sista resa.

Resan till Valhall

Tillsammans med Gunnes gård togs det fram en tidstypisk båt till gravkammaren. Graven kompletterades också med gravgåvor, tillverkade efter de original man funnit på platsen. Gåvorna är en yxa, en dolk och ett brädspel. Valvet målades också i svart för att ge känslan av sorg.

Besök gravhögen

Alla Väsbybor är välkomna att besöka gravhögen på söndagar mellan klockan 13.00 och 14.00 under juli.

Gravhögen invigdes i juni

Gravhögen invigdes den 21 juni och vid invigningen medverkade Oskar Weinmar (M) kommunstyrelsens ordförande och Hans Mohlin ordförande i PRO. Invigningen var ett inslag i både kommunens och PRO:s 70-årsfirande, eftersom båda två fyller jämnt i år.

Hans och Oskar håller i varsin sax för att klippa av det blåa och gula bandet. Bakom dem syns gravhögen.

Från vänster syns Hans Mohlin ordförande i PRO och Oskar Weinmar (M) kommunstyrelsens ordförande när de inviger gravhögen.

Senast uppdaterad: 11 juli 2022