• Startsida
  • / Väsby berättar sverigefinnarnas historia

Väsby berättar sverigefinnarnas historia

I Upplands Väsby finns det många invånare som har sitt ursprung i Finland. De kom hit under den stora arbetskraftsinvandringen på 1960- och 70-talet. Nu släpps boken om Väsbys sverigefinnar.

Boken Väsby berättar

Många är de Väsbybor, med rötter i Finland, som jobbat sitt yrkesliv på arbetsplatser som Optimus, Marabou och Wäsby Verkstäder. I boken Väsby berättar får vi ta del av deras resa ur ett arbetslivsperspektiv. Boken är skriven på både svenska och finska. Från och med 23 februari finns den till försäljning på biblioteket i Messingen.

Det här är en hyllning till alla finländare som bidragit i decennier till Väsbys utveckling. Det var en stor arbetskraftsinvandring som satte sin prägel på Väsbys arbetsliv. Nu ger vi sverigefinnarna en röst och bidrar med den till den allmänna historieskrivningen om Sverige, säger Päivi Verdier som är ordförande i kommunens samråd för finskt förvaltningsområde.

Det var samrådet som tog initiativ till boken. Kommunen gick därefter ut med en förfrågan till allmänheten om att medverka. Nu har kommunen låtit trycka en intervjubok på cirka 100 sidor i storformat. Ylva Larsdotter som ingått i arbetsgruppen ser boken som ett viktigt historiskt dokument för Upplands Väsby.

Med hjälp av Väsbybors egna berättelser om deras finländska bakgrund bjuder boken på både industrihistoria och levnadshistorier. Jag har sett några kommuner göra den här sortens sammanställningar men hoppas att ännu fler kommuner i landet blir inspirerade att samla in sverigefinnarnas vittnesmål medan de ännu finns.

Den finländska arbetskraften har haft stor betydelse för Väsbys utveckling. Tidvis var upp till 20 procent av Väsbys befolkning finländare. Exempelvis Marabous arbetskraft bestod till 40 procent av finländare på 70-talet.

En bokrelease för allmänheten hålls 23 februari kl 18 i Messingen. Det blir musik och samtal om boken med inbjudna gäster. Bland annat medverkar den Sverigefinska artisten Mika Olavi som framför finska och svenska arbetarvisor.

Fakta om boken Väsby berättar

Upplands Väsby är sedan 2010 förvaltningsområde för det finska språket och värnar den nationella minoritetsgruppen sverigefinnar. Målet med boken har varit att samla lokala Väsbyminnen från sverigefinnar som är 65 år och uppåt. De har bland annat fått svara på frågor om varför de flyttade till Sverige, hur förhållandet till Finland är i dag och vilka svårigheter man upplevde och vilka förväntningar man hade på sitt nya land. Arbetet med boken har letts av en redaktionsgrupp på biblioteket. Intervjuerna genomfördes sommaren 2021 av två av kommunens sommarjobbande ungdomar; Annika Kusrainen och Emilia Mäki. Materialet har sammanställts av frilansjournalist Kristian Borg och översatts av Martin von Pfaler.

Senast uppdaterad: 20 mars 2023