• Startsida
  • / Snart kan du hämta ängsfrön hos oss

Snart kan du hämta ängsfrön hos oss

Så en blomsteräng och bidra till fler fjärilar och bin! Snart kan du som invånare bidra till den biologiska mångfalden. Inför vårens trädgårdsarbete delar kommunen ut frön till att anlägga blomsterängar.

En blomsteräng intill bostadsområdet Eds Allé från sommaren 2021. Foto: Henrik de Joussineau

En blomsteräng intill bostadsområdet Eds Allé, sommaren 2021. Foto: Henrik de Joussineau

Kampanjen är en del av det nationella samarbetet Hela Sverige blommar. Målet för Väsby och kampanjen i stort är att gynna den biologiska mångfalden i landet.

Vi vill få hela Väsby att blomma och gynna vilda pollinatörer som bin och fjärilar. Vi har visserligen gott om natur i Väsby men det behövs fler blommande växter som gynnar hela ekosystemet. Då skapar vi också förutsättningar för bin och fjärilar som det tyvärr i dag råder brist på, säger naturförvaltare Henrik de Joussineau.

Klimat-, miljö- och hållbarhetsutskottet har nyligen behandlat en ny åtgärdsplan för ekosystemtjänster. Planen tas upp för godkännande i kommunstyrelsen 2 maj. Ett av målen är att gynna pollinering genom bland annat insådd av blommande växter i kommunen.

Att uppmana invånarna att själva så blomsterängar är vårt sätt att markera värdet av blommor i kommunen. Jag hoppas att så många som möjligt vill vara med och bidra till biologisk mångfald. Blomsterängar är en konkret åtgärd för att gynna vilda pollinatörer i vårt ekosystem, säger utskottets ordförande Margareta Hamark (L).

Utdelningen av frön kommer att ske i kommunreceptionen från och med 2 maj. Den som är intresserad av att så en blomsteräng på sin tomt kan ta med sig en liten behållare eller påse och fylla den med frön. Varje besökare får 20 gram som räcker till att så cirka tio kvadratmeter äng.

Mer om kommunens naturvårdsinsatser

Senast uppdaterad: 10 januari 2024