Livsmedel

I slutet av juli börjar rötmånaden — en period som ofta är varm och fuktig och då matvaror lätt blir dåliga. I dag har vi bättre möjligheter än förr att ta hand om och förvara vår mat på ett bra sätt. Det finns ändå några saker som kan vara bra att tänka på när värmen och fukten slår till.

Håll maten kall

Kyla är viktigt för att hålla maten fräsch. För känsliga livsmedel som köttfärs och färsk fisk är det extra viktigt. Se till att hålla maten kall från butiken till hemmet, ha ordentligt kallt i kylskåpet och tvätta händerna innan du lagar eller äter mat.

Vädret påverkar hur fort maten blir dålig

Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Bakterier och mögel trivs som allra bäst då. Det är snarare vädret än exakta bäst före-datum som avgör när maten blir dålig.

Minska ditt matsvinn

När du tar hand om din mat på rätt sätt minskar du ditt matsvinn. Det gör du till exempel genom att handla klokt, förvara rätt och inte ta fram mer mat på bordet än vad som går åt. Se även till att snabbt ta hand om och kyla ned rester.

Tänk på det här när du handlar mat:

  • Det kan bli mycket varmt i bilen under sommaren. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

När du kommer hem:

  • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan bli kortare om maten står framme i rumstemperatur.
  • Sätt ned temperaturen i kylskåpet till + 4-5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Lägg de känsligaste livsmedlen där.
  • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Lita på ditt smak- och luktsinne. Känsliga livsmedel är i stället märkta med sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan.

På utflykt, på landet eller i båten:

  • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
  • Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.
  • Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
Senast uppdaterad: 16 augusti 2021