Innan du startar en livsmedelsverksamhet ska du registrera den hos bygg- och miljökontoret. Det gäller även om du vill förändra eller upphöra med din verksamhet. Du behöver också känna till ditt ansvar för den egna kontrollen.
Till livsmedelsverksamheter räknas bland annat restauranger, kaféer, food trucks, butiker, skolor, internetbutiker och importörer.
Vid frågor kontakta kommunens kontaktcenter Väsby Direkt, 08-590 970 00.
Lagen ställer en hel del krav på livsmedelslokaler. Det är du som livsmedelsföretagare som ansvarar för att lokalen är lämplig. Känner du dig osäker på vad som gäller, kan du ta hjälp av en konsult eller från din branschorganisation.
Information om hygienregler på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Enligt lag ska kommunen ta ut en avgift för registrering av anläggning och en avgift för kontroll. Det finns tre typer av avgifter.
Det är kontrollmyndigheten som ska pröva och besluta om sanktionsavgifter när brister upptäcks hos ett livsmedelsföretag.
När man beslutar om sanktionsavgifter ska det inte tas hänsyn till varför överträdelse skedde (uppsåt, oaktsamhet eller genom olyckshändelse). Det räcker med att kontrollmyndigheten uppmärksammat en brist.
Det finns vissa fall där kontrollmyndigheter är skyldiga att ta ut sanktionsavgifter. En kontrollmyndighet ska ta beslut om sanktionsavgift i följande fall:
Att den som är skydlig att betala en avgift rättar till bristen under tiden ett ärende om sanktionsavgift pågår, innebär inte att möjligheten att ta ut en sanktionsavgift försvinner. Så snart förutsättningarna har konstaterats ska en sanktionsavgift tas ut även om rättelse sker innan beslut meddelas.
Om en livsmedelsföretagare påbörjar en verksamhet som kräver registrering utan att först anmäla den till kontrollmyndigheten ska sanktionsavgiften bestämmas till en procent av årsomsättningen. Avgiften får som lägst bestämmas till 5 000 kr och högst 75 000 kr, oavsett årsomsättningen.
Om staten, kommuner eller ett landsting inte anmäler sin livsmedelsverksamhet innan denna påbörjas ska sanktionsavgift utgå med ett fast belopp om 40 000 kr.
Om en livsmedelsföretagare tagit över en verksamhet utan att kontrollmyndigheten har meddelats ska sanktionsavgiften bestämmas till en halv procent av årsomsättningen. Avgiften får dock som lägst bestämmas till 2 500 kr och som högst till 40 000 kr oavsett årsomsättningen.
Om att staten, en kommun eller ett landsting har tagit över ansvaret för en verksamhet och inte anmäler anläggningen ska sanktionsavgiften bestämmas till 40 000 kr.
För att starta ett livsmedelsföretag ska du göra en anmälan om registrering. Du ska också skicka in en verksamhetsbeskrivning. Det gör du för att den årliga kontrollavgiften och riskklassen för din anläggning ska kunna fastställas. Det är smidigt om du skickar in dessa vid samma tillfälle.
Riskklassificering av livsmedelsanläggning - Livsmedelsverkets vägledning Länk till annan webbplats.
Du kan starta verksamheten när du fått en bekräftelse på att registreringen har gått igenom. Två veckor efter att du skickat in en komplett anmälan har du rätt att starta verksamheten utan att ha fått en bekräftelse. Det är upp till dig att ha kännedom om och följa de regler som gäller för livsmedelshantering i din verksamhet.
Om du bygger om din anläggning eller gör ändringar i verksamheten ska du anmäla det till miljökontoret. Verksamheten får inte börja användas förrän den blivit godkänd eller registrerad.
I dessa fall ska du kontakta bygg- och miljökontoret:
Inom kommunen sker det kontroller av livsmedelsföretag. Detta för att se till att det finns fungerande system för egenkontroll och att lokalen uppfyller gällande krav. I en livsmedelsaffär kontrolleras till exempel att kyl och frys håller rätt temperatur. Verksamheten ska också ha koll på märkning och spårbarhet.
Det är du som företagare som ansvarar för att verksamheten ska ha väl fungerande rutiner. Detta kallas för egenkontroll. Du ska bland annat kunna redovisa goda rutiner rörande:
Detta görs för att din verksamhet ska kunna hantera mat säkert.
Hur egenkontrollen ska se ut beror på hur omfattande verksamheten är och vilka risker som finns. Om du har en komplicerad och riskfylld verksamhet bör du ha en mer omfattande egenkontroll.
För att upptäcka vilka steg i verksamheten som är kritiska när det gäller livsmedelhygien ska du göra en faroanalys. Din egenkontroll ska baseras på principerna i HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). Om en butik har manuell hantering ska även en faroanalys utföras. Med manuell hantering menas till exempel chark och bageri. Faroanlysen upprättas enligt HACCP-principerna.
Du behöver inte göra någon HACCP-plan om ditt företag:
Nya regler om hygien - för säkerhets skull Pdf, 242 kB. (Pdf, 242 kB)
EU-kommissionens vägledning för tillämpning av HACCP Pdf, 169 kB. (Pdf, 169 kB)
För att få tillverka livsmedel ska du registrera det hos miljökontoret. För att få tillverka animaliska livsmedel som ska vidare till annan livsmedelsanläggning krävs ett godkännande. Detta krävs innan det att verksamheten startar. Ansök därför om godkännande i god tid. Stora animaliska anläggningar som exempelvis slakterier och stora köttproduktionsanläggningar, behöver få ett godkännande från Livsmedelsverket.
Om du vill bygga en ny eller bygga om en livsmedelslokal krävs det ofta ett bygglov eller en bygganmälan. Det är även viktigt att du ansvarar för att lokalen är brandskyddad och inspekterad. För att se till att detta blir gjort kan du kontakta Attunda brandförsvar.