Här hittar du information och kontaktvägar för dig som behöver hjälp och stöd under coronapandemin.
Många känner oro och rädsla kring coronaviruset och hur det påverkar oss och samhället. Om du känner dig orolig över situationen finns det stöd och råd att få från olika aktörer i samhället.
Du som är äldre eller i riskgrupp kan också vända dig till kommunen för att få hjälp med praktiska ärenden.
Här hittar du kontaktuppgifter och länkar till olika aktörer i samhället som erbjuder stöd för vuxna och äldre.
Röda Korset har en stödtelefon under coronakrisen. Där kan du få stöd och råd om hur du kan hantera situationen. Alla samtal är anonyma. Stödtelefonen är öppen måndag–fredag klockan 12–16.
Information om Röda Korsets stödtelefon Länk till annan webbplats.
På Röda Korsets webbplats kan du också läsa tips och råd om hur du kan hantera din oro.
Information om hur du kan hantera din oro på Röda korsets webbplats Länk till annan webbplats..
Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för alla människor som önskar någon att tala med.
Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar klockan 17–08, även om du befinner dig utomlands. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig eller känner dig ensam.
Ring larmnumret 112, och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Du kan också kontakta Jourhavande präst genom digitalt brev eller chatt.
Nu finns ett självhjälpsprogram för dig som upplever oro i samband med covid-19. Programmet ger dig verktyg att förstå och hantera din oro och vänder sig till dig som vill lära dig hantera oron på egen hand utan stöd av vårdpersonal. Programmet är baserat på kognitiv beteendeterapi och åtkomligt för alla invånare över 18 år i Stockholms län via 1177 Vårdguidens inloggade e-tjänster.
Den som är osäker på om de behöver en vårdkontakt eller kan pröva ett självhjälpsprogram kan vända sig till 1177 på telefon eller till sin vårdcentral och få hjälp med bedömningen. Den som känner stark oro och har svårare psykiska besvär bör ta kontakt med en vårdcentral eller den psykiatriska vården. Vid akuta psykiatriska tillstånd ring 112.
Via stödlinjen kan personer med missbruk av alkohol eller droger få information, stöd och rådgivning. Stödlinjen är öppen tisdagar och torsdagar mellan klockan 10.00 och 12.00.
Är du över 65 och känner att du behöver prata med någon? Ring Äldrelinjen och prata med utbildade volontärer.
Här hittar du kontaktuppgifter och länkar till olika aktörer i samhället som erbjuder stöd för barn och unga.
Fältarna i Upplands Väsby arbetar för att tidigt upptäcka och förebygga att ungdomar far illa. Både ungdomar och föräldrar kan kontakta fältarna för att få hjälp, stöd, vägledning eller bara för att prata. Fältarna skriver inga anteckningar efter samtal, men kan behöva göra orosanmälan om behov uppstår.
Information om Fältarna i Upplands Väsby
Kontakta oss gärna!
Du som är under 18 år kan kontakta Bris om du känner dig orolig eller rädd.
Vardagar klockan 9–12, alla dagar klockan 14–21), eller välj det sätt som känns bäst för dig Länk till annan webbplats..
Bris har också samlat bra frågor och svar om coronaviruset.
Frågor och svar om coronaviruset på Bris webbplats Länk till annan webbplats..
Ring ECPATs stödlinje för barn och unga om du behöver hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Linjen är öppen för alla upp till 18 år.
Chatta med Jourhavande kompis om du behöver någon att prata med. De har öppet eftermiddagar och kvällar alla dagar i veckan. Jourhavende kompis drivs av Röda Korsets ungdomförbund.
Chatt och information på jourhavandekompis.se Länk till annan webbplats..
Väsby tjejjour har chatten öppen på måndagar klockan 19–21 för alla unga som identifierar sig som tjej.
Rädda Barnen har information om sådant som är bra att känna till om du är orolig för coronaviruset. Rädda Barnens barnpsykologer ger även råd till barn och vuxna om hur man får den förändrade vardagen att fungera och hur man minskar oron i samband med corona.
Här hittar du kontaktuppgifter och länkar till olika aktörer i samhället som erbjuder stöd för vårdnadshavare.
Ring till "Bris vuxentelefon om barn" om du vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år. Vuxentelefonen är öppen vardagar klockan 9–12.
Bris har också anpassad information till dig som är vuxen, med tips och råd om hur du ska prata med barn om coronaviruset.
Information om att prata med barn om coronaviruset på Bris webbplats Länk till annan webbplats.
Föräldralinjen är till för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet.
Risken för våld och utsatthet i nära relationer ökar vid stress, oro och isolering. Både du som är våldsutsatt och du som använder dig av våld kan få råd och stöd från kommunen och andra organisationer.
Om du befinner dig i en nödsituation – ring 112.
Många människor, både vuxna och barn, lever med någon som utsätter dem för våld eller hot om våld. Våld och utsatthet ökar vid stress, oro och isolering. Oavsett om du är våldsutsatt eller använder dig av våld kan du vända dig till kommunens relationsvåldsteam.
Kontakta oss för att få råd kring din situation (du kan vara anonym) eller om du är i behov av hjälp, stöd eller skydd. Även du som anhörig kan kontakta oss.
Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt.
Hos Unizon kan du hitta mer information om öppna kvinnojourer som erbjuder stöd via telefon eller chatt.
Information på Unizons webbplats Länk till annan webbplats..
Riskerar du att skada den du älskar? När vi stänger in oss tillsammans under en längre tid finns risk att bråken eskalerar. Har du svårt att hantera din ilska och riskerar att skada din partner?
Ring Välj att sluta för att få hjälp att bryta ett våldsamt beteende.
Föreningen Mivida vänder sig till våldsutsatta, oavsett kön. De erbjuder stödchatt tisdag, onsdag och torsdag klockan 12–15.
Unga Relationer ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Chatten är öppen varje kväll klockan 20–22.