• Startsida
  • / Fyrklövern flyttar tillbaka värdefulla träd

Fyrklövern flyttar tillbaka värdefulla träd

Vi fortsätter arbetet med att färdigställa Fyrklöverns nya stadspark, Blå parken. Arton värdefulla träd har nu fått flytta tillbaka för att skapa gröna rum i parken. De har stått på tillfällig plats i två år och har nu fått permanenta placeringar.

Vi flyttar tillbaka värdefulla träd

För två år sedan flyttades träden från olika platser i Fyrklövern-området till en tillfällig plats söder om skolan Vittra Väsby. Nu har träden fått sina tänkta placeringar i Blå parken och längs med Blå gatan, med hjälp av en unik tysk maskin.

Inte sedan 2003 har vi gjort en så här omfattande flytt av träd. Det känns underbart att man med modern teknik kan bevara gamla träd, genom att tillfälligt flytta dem, säger Nils Odén, stadsträdgårdsmästare i Upplands Väsby kommun.

Genom att plantera redan fullvuxna träd blir Blå parken snabbt en grönskande miljö. Parken beräknas öppna senhösten 2019 för allmänheten.

Sju träd står kvar på den tillfälliga platsen, i det tillfälliga arboretumet. De är så pass små att de går att flytta med en vanlig lastmaskin, och därför kan flyttas vid ett senare tillfälle som passar bättre med övriga entreprenadarbeten.

I Blå parken har arter som rödekar från Husarvägen, Hästkastanjer från Drabantvägen, samt lönnar och avenbok från den tidigare parken bevarats.

Unik maskin från Tyskland
Maskinen som flyttade träden är från Nürnberg i Tyskland och är den enda i sitt slag i norra Europa. En stor gripklo, tre meter i diameter, skapade ett hål i marken att placera trädet med dess rötter i. Därefter hämtade den trädet för att transportera det till den nya permanenta placeringen.

Videoklipp visar en trädflytten

Arbetet skedde under ett par dagar och i videon nedan kan du se hur det såg ut när ett av träden, ett äppelträd, fick sin nya placering.

Stadsdelen Fyrklövern är svaret på hur Väsby skapar en modern småstad. En levande stadskärna där myllrande folkliv möter caféer, restauranger, bostäder, torg och parkområden. Väsby vågar och gör och har framtidstro! I Fyrklövern skapar vi ett dynamiskt område med intressant arkitektur som bjuder in till gemenskap där alla ska känna sig välkomna!

Senast uppdaterad: 13 december 2018