• Startsida
  • / Väsby Entré hämtar inspiration från Jönköping och Växjö

Väsby Entré hämtar inspiration från Jönköping och Växjö

Under våren har projektgruppen för Väsby Entré besökt Jönköping och Växjö. Båda städerna har pågående stadsutvecklingsprojekt kring sina respektive stationsområden som inspirerar Väsby Entré.

– Det har varit väldigt värdefullt för oss att få se och höra om de utmaningar som Jönköping och Växjö står inför i utvecklingen av deras stationsområden. Genom att diskutera de här frågorna med andra städer kommer Väsby Entré att bli ännu bättre, säger Anne-Sophie Arbegard, projektchef för Väsby Entré.

Resgruppen, som bestod av både tjänstemän och konsulter, åkte först till Jönköping där man besökte utvecklingsområdet Munksjöstaden. Jönköpings kommun planerar att bygga ett helt nytt stationsområde i samband med att höghastighetsjärnvägen dras genom staden. Ett nytt stationshus och intilliggande bostäder, kontor och infrastruktur gör att projektet har många likheter med Väsby Entré.

I Växjö fick Upplands Väsbys delegation en rundvandring i staden för att titta på utvecklingen av deras stationsområde, som i framtiden kommer att inrymma ett kombinerat nytt resecentrum och kommunhus.

David Johansson, projektledare på Växjö kommun, berättar om Växjö stations utveckling.

I början av april ordnade Väsby Entré-projektet en liknande studieresa för ett flertal kommunpolitiker från Upplands Väsby kommun

– Vi behöver lära av andra kommuners erfarenheter för att kunna fatta bra beslut när det gäller Väsby Entré. Vi ska inte uppfinna hjulet på nytt, säger Ann-Christin Martens (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Upplands Väsby.

Väsby Entré planeras bli en ny stadsdel med trivsamma stadsmiljöer och funktionsblandade kvarter vid Väsby station. Stadsdelen ska knyta ihop centrala Väsby och bli en modern och attraktiv mötesplats för såväl Väsbybor som regionala och internationella besökare. Stationen är redan i dag en av regionens större bytespunkter.

Senast uppdaterad: 22 juni 2017