• Startsida
  • / 15 byggherrar uttagna till Väsby Entré

15 byggherrar uttagna till Väsby Entré

Hela 50 byggherrar anmälde att de vill vara med och bygga den nya stadsdelen Väsby Entré. Nu har Upplands Väsby kommun valt ut de 15 aktörer som går vidare till nästa steg.

– Väsby Entré är kommunens största stadsbyggnadsprojekt någonsin och därför är det viktigt att rätt aktörer är med och förverkligar det. Vi vill bygga ömsesidigt förtroende såväl mellan kommun och byggherre som byggherrar emellan, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.

2016 gick Upplands Väsby kommun ut med ett markanvisningserbjudande för Väsby Entré som totalt 50 byggherrar svarade på. Nu har kommunen valt ut 15 aktörer att förhandla vidare med under hösten 2017 och våren 2018, men ytterligare byggherrar kan tillkomma under förhandlingsprocessen. Därefter fattas beslut om vilka aktörer som får markanvisningar.

– Vår närhet till Stockholm, Kista, Uppsala och Arlanda gör oss till en strategiskt viktig kommun i regionen. Därför har vi också involverat så många intressenter som möjligt i planeringsarbetet, både boende, byggherrar och företag, säger Oskar Weinmar (M), oppositionsråd i Upplands Väsby.

Följande byggherrar går vidare till nästa steg i processen: AB Väsbyhem, Byggnadsfirman Viktor Hanson AB, Fastighets AB Balder, HSB Bostad, JM AB, Järntorget Bostad, MTR Nordic AB, Nantong Construction Company m.fl, Riksbyggen ekonomisk förening, Rikshem AB, Skanska Sverige, Serneke, Småa AB, Veidekke Bostad och Wallenstam AB.

– Det är ett stort intresse för att bygga i Väsby Entré och vi är imponerade av den höga kvaliteten i bidragen som kommit in. Konkurrensen i urvalsprocessen har varit stenhård, säger Anne-Sophie Arbegard, projektchef för Väsby Entré.

Fakta om Väsby Entré

-Väsby Entré ska bli en stadsdel som knyter ihop stationsområdet i Väsby genom nya bostäder och ännu bättre kollektivtrafik.

- Väsby Entré är en av Upplands Väsby kommuns största satsningar någonsin där fler än 1 000 nya bostäder och lokaler på 30 000 kvadratmeter för butiker och kontor planeras.

-Upplands Väsby kommun investerar 850 miljoner kronor i att utveckla stationsområdet.

-De samlade investeringarna i Väsby Entré beräknas uppgå till tio miljarder kronor.

Senast uppdaterad: 21 juni 2017