• Startsida
  • / Nya visionsbilder för vikingainspirerade Väsby Entré

Nya visionsbilder för vikingainspirerade Väsby Entré

Planeringen av det stora infrastrukturprojektet Väsby Entré går snabbt framåt. Den vikingainspirerade arkitektoniska visionen som ritats av världsberömda arkitekten Zaha Hadid har nu uppdaterats. Bland annat har landmärket fått en helt ny utformning.

Vy från Centralvägen

Illustration: Zaha Hadid Architects/VA

– Vi vill att Väsby Entré ska vara en plats där Väsbyborna trivs och som besökare vill åka till – inte bara förbi. Därför är vi otroligt stolta över att som enda kommun i Norden ha fått en arkitektonisk vision uppritad av Zaha Hadid. Det här är ett viktigt steg mot att förverkliga den visionen, säger Anne-Sophie Arbegard, projektchef för Väsby Entré.

I takt med att planeringsarbetet går framåt har den konstnärliga visionen uppdaterats för att passa de nya förutsättningarna. Bland annat har landmärket fått en helt ny utformning samtidigt som visionen nu innehåller två spektakulära broar.

Arkitektbyrån har fortsatt låtit sig inspireras av vikingaskepp i utformningen. I förra veckan presenterade Craig Kiner från Zaha Hadid Architects den nya visionen vid ett seminarium på plats i Upplands Väsby.

– Generellt är pendeltågsstationer fantasilöst utformade, men för oss är det viktigt att lyfta de miljöer där människor vistas varje dag. Zaha Hadids vision visar hur vårt stationsområde kan bli en spännande och vacker plats, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.

Visionen är ett resultat av en omfattade medborgardialog, där Väsbyborna önskade att stationsområdet skulle få en spännande och minnesvärd arkitektur. Under 2012 tog man därför hjälp av Zaha Hadid Architects som utformade en konstnärlig vision för Väsby Entré. Hadid själv gick bort i mars 2016. Nu arbetar Upplands Väsby kommun tillsammans med hennes arkitektbyrå i London för att förvalta hennes arv och förverkliga hennes vision.

– Vi omfamnar Väsby Entrés strategiska inriktning på ett mer hållbart resande, och vill med den sammanhängande arkitekturen skapa ett attraktivt resecentrum. Det stärker också den befintliga bebyggelsen och gör enligt oss Upplands Väsby till ett av de mest attraktiva områdena att bo i längs hela Stockholm-Arlandastråket, säger Craig Kiner, senior arkitekt vid Zaha Hadid Architects.

Uppdaterad vision Väsby Entré, helikoptervy

Zaha Hadid Architects, Image by VA

Senast uppdaterad: 17 april 2018