I Upplands Väsby ska du som förälder snabbt kunna få det stöd du behöver när det gäller små eller stora frågor kring ditt barn eller ungdom. Vi strävar efter att alla föräldrar ska få en möjlighet att växa i sitt föräldraskap.
Föräldraskapsstödet riktar sig till alla föräldrar i Upplands Väsby kommun med barn 0–18 år.
Det finns möjlighet till
Verksamheten finns på Himmelsgränd 12, 1 tr (porttelefon).
På familj- och skolservice arbetar familjeterapeuter som du kan kontakta.
Familjecentralen består av:
Familjecentralens kurator är utbildad kurator/föräldrarådgivare och arbetar med individuella stödsamtal till föräldrar som har barn noll till sex år samt med föräldagrupper.
Till kuratorn kan du vända dig om du behöver:
Du kan kontakta familjecentralens kurator Lena Hammar via e-post eller telefon.
Öppna förskolan är en del av familjecentalen och har sina lokaler på Dragonvägen 92 i Upplands Väsby.
Öppen förskola vänder sig till dig med barn i åldern noll till fem år som inte har barnomsorg. Verksamheten är gratis och du behöver inte anmäla dig.
På öppna förskolan är både du och ditt barn delaktiga i verksamheten. Du och ditt barn får leka, sjunga, och träffa andra barn och vuxna.
På Öppna förskolans hemsida kan du läsa mer om öppettider och aktuella aktiviteter.
Vid deltagande i våra grupper får du möjlighet att dela erfarenheter med andra föräldrar. Här hittar du information om aktuella kurser och vad kurserna innehåller.
Vägledande samspel är ett hälsofrämjande föräldrastödsprogram som fokuserar på det positiva samspelet mellan föräldrar och barn. Programmet utgår från var och ens förmågor och möjlighet till utveckling.
Här kan du läsa mer vägledande samspel och kursens innehåll
Under våren kommer en kurs i vägledande samspel att starta. Kursen sker dagtid kl. 09:30-10:30 i Öppna föreskolans lokaler på Dragonvägen 92. Det går bra att ta med sig sitt barn upp till 1 år.
Datum för träffarna är: 5/4, 12/4 och 26/4.
Du anmäler dig via förmuläret nedan.
Dessa träffar vänder sig till alla föräldrar med barn 3-12 år i Upplands Väsby kommun.
Det är ett generellt föräldrastödsprogram och det innebär att man inte behöver uppleva några konflikter eller ”problem” med barnen utan det är för alla som tycker det är spännande och lärorikt att träffa andra föräldrar och samtala om barn, forskning inom barn och föräldraområde och se vad man som förälder kan göra för att barnen ska utvecklas och växa upp så positivt som möjligt.
Träffarna kommer ske följande datum: måndagen den 25/4, måndagen den 2/5, måndagen den 9/5. måndagen den 23/5.
Träffarna kommer vara i Öppna förskolans lokaer på Dragonvägen 29 i Centaral Väsby kl. 18:00-20:30.
Anmäl dig till ABC i formuläret nedan
iKomet är en internetbaserad version av Komet som riktar sig till föräldrar med barn i åldrarna 3 till 11 år. Kursen består av 7 avsnitt som tar ca 1-1,5h att gå igenom per gång. Totalt arbetar man med iKomet under 10 veckor. Avsnitten innehåller information i form av text, filmer och frågor samt övningar och planering för att hjälpa föräldrar i vardagen.
Du har under hela tiden du går iKomet möjlighet att ha kontakt och support från någon av kommuns familjeterapeuter eller kuratorer.
Vill du gå iKomet? Vänd dig till Familj-och skolservice.
Ring till familj- och skolservice 08-590 970 78 Länk till annan webbplats.
Har du snart eller har du en tonåring mellan 12 och 17 år? Upplands Väsby kommun erbjuder nu en föräldrakurs som vänder sig till föräldrar vars barn snart kommer in i tonåren eller som redan är tonåringar. Kursen och kurslitteraturen är gratis.
Birgitta Kimbers bok Älskade förbannade tonåring används som kurslitteratur, du kommer att få boken gratis vid första grupptillfället.
Älskade förbannade tonåring är en kurs som utgår från en rad vardagssituationer som de flesta tonårsföräldrar känner igen.
Vårens kurser är fullbokade. Ny möjlighet att gå kursen kommer i höst.
SES, Samarbete efter skilsmässan, är ett digitalt, interaktivt verktyg som ska hjälpa föräldrar och barn att hantera den livskris som skilsmässa eller separation ofta innebär. Du kan använda SES både inför, under och efter en separation.
Du får kunskap och exempel på reaktioner hos barn och föräldrar vid separationer. Du får också verktyg för att själv kunna fundera över vilka val du gör i samband med en separation och tips på hur du som förälder berättar för dina barn om valen du gör.
Du kan använda SES helt anonymt närhelst på dygnet du önskar och du kan logga in hur många gånger du vill. Du får tillgång till SES direkt.
SES finns på svenska, engelska och arabiska.
Om du vill få tillgång till SES så behöver du eller ditt barn vara folkbokförd i Upplands Väsby kommun.
Föräldrar på deltid är en kort utbildning och samtalsgrupp om stödjande föräldraskap för barn som har separerade föräldrar.
Totalt träffas gruppen fyra gånger, två timmar varje gång digitalt via Teams. Det är frivilligt och kostnadsfritt att delta. Du och ditt barns andra förälder kommer inte gå i samma grupp.
Gruppen leds av två gruppledare som har erfarenhet av arbete med familjer där föräldrarna har svårt att komma överens.
Kursen är till dig vems barn är folkbokförd i Sigtuna, Sollentuna eller Upplands Väsby.
Väsby Direkt 08-590 970 00, knappval 2 eller familjerattsbyran@upplandsvasby.se