Beredskapsveckan

Ett skafferi ovanför diskbänken. I skafferiet finns olika torrvaror i sina förpackningar, bland annat tonfisk, nötter, pasta, olja och svarta bönor.

Att ha extra torrvaror hemma är en del den egna hemberedskapen. Foto: Melker Dahlstrand, MSB.

Vad gör du om det blir ett långvarigt elavbrott och du plötsligt inte kan laga mat, mobilen slutar att fungera och betalkortet inte går att använda?

Besök trygghetspunkten i Messingen

Lördagen den 30 september kan du besöka Messingen för att lära dig mer om hur samhället hanterar en kris och vad en trygghetspunkt är. Flera aktörer kommer finnas på plats och svara på hur du kan förbereda dig inför en eventuell kris. Du kommer bland annat erbjudas praktisk utbildning i hur man använder ett trangiakök/stormkök. Dessutom kommer mathistorikern Kristina Steen att visa hur man lagade mat på 1700-talet utan el.

Datum: 30 september
Tid: 10.00-14.00
Plats: Trygghetscenter i Messingen på Love Almqvist torg 1.

Gratiskurs i krisberedskap

Är du förberedd när krisen kommer? Upplands Väsby lottakår erbjuder en gratiskurs i krisberedskap. Alla är välkomna! En innehållsrik kurs där du får lära dig hur du ska förbereda dig inför en kris. Kaffe och lunch ingår.

Plats: Gymnasiet Messingen, Love Almqvists torg 1
Datum: 7 oktober
Tid: 09.30-16.00

Anmäl senast den 2 oktober via Lottakårens webbplats:
Anmälan på Lottakårens webbplats Länk till annan webbplats.

På trygghetspunkten kommer även Frivilliga resursgruppen, FRG, Lottakåren, Civilföreningen, Polis, Räddningstjänst och Upplands Väsby kommun att finnas på plats.

Trygghetspunkt

En trygghetspunkt är en plats som Upplands Väsby kommun upprättar vid en större kris. Vid en större kris kan medborgare vända sig till en trygghetspunkt för att få information. På trygghetspunkten finns det också möjlighet för medborgare att till exempel ladda sin mobiltelefon.

Information om hemberedskap i Sigma Centrum

Under hela vecka 39 har du möjlighet att besöka en monter i Sigma Centrum för att få tips och information om hemberedskap. Tiderna som gäller är 16.00 - 18.00.

Skyddsrum

Skyddsrum finns för att ge befolkningen skydd vid krig. I Upplands Väsby finns skyddsrum på flera olika platser i kommunen. Ett skyddsrum ger till exempel skydd mot splitter, gas och bränder.

Mer information om skyddsrum

Tips på hemberedskap

Att ha hemberedskap betyder att vara förberedd för att klara en besvärlig situation som till exempel strömavbrott. Det finns saker som är bra att ha hemma vid en kris. Exempel på saker som är bra att ha hemma:

  • batteridriven radio
  • flaskor och dunkar med rent vatten
  • ficklampa
  • husapotek som till exempel första hjälpen-kit, sårvård och eventuella viktiga mediciner
  • extra batterier
  • kontanter.

Fler tips på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats Länk till annan webbplats.

Om beredskapsveckan

Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan) är en årlig informationskampanj som ska öka människors kunskap och förberedelser inför kriser eller krig. Kampanjen är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar.

På MSB:s webbplats finns en film som visar hur det skulle kunna se ut om elen slås ut. Den finns under rubriken "Filmer för sociala medier".

Se filmen på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 27 september 2023