Sommarjobb

Varje år erbjuder kommunen dig som ung möjlighet till sommarjobb.

Ansökningsperioden är 15 februari–15 mars

Säsongen för sommarjobb är indelad i tre 3-veckorsperioder.

 • Period 1: 19 juni – 7 juli
 • Period 2: 10 juli – 28 juli
 • Period 3: 31 juli – 18 augusti

Du kan söka sommarjobb hos kommunen

Du som är född år 2005 eller 2006 samt är folkbokförd i Upplands Väsby kommun kan ansöka och bli erbjuden ett sommarjobb under år 2023. Besked om du får ett erbjudande om sommarjobb kommer senast den 31 maj.

Är du mellan 16-21 år så kan du också söka sommarjobb hos det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem.

Din ansökan

 • Vilka veckor kan och vill du arbeta? Ange gärna flera perioder om du har möjlighet. Ju fler perioder du väljer, desto större chans att få ett jobb!
 • För att vi ska kunna se till att du matchas rätt och blir nöjd med ditt sommarjobb så behöver vi ett välskrivet personligt brev. Berätta vad du gillar att jobba med, tidigare PRAO-platser, fritidsintressen eller liknande.

Sommarjobben kan ske inom olika områden och här kan du läsa inom vilka områden du kan söka sommarjobb.

Jobba i butik

I butiksarbetet ska du sätta upp varor och stå i kassan. Du hjälper även kunder att hitta det de söker och besvarar deras frågor.

Jobba inom kultur och fritid

Inom kultur och fritid kan du få jobba på bibliotek, teater eller på en ungdomsgård.

Jobba med barn och unga

Du får jobba med barn i skolor, förskolor eller kollo. Här får du arbeta både inomhus och utomhus.
Du ska vara tillsammans med barnen, vara behjälplig med barngrupper och hjälpa till med disken.
Materialvård kan också förekomma (t ex tvätta leksaker, se över material, dammtorka hyllor)

Jobba med parkskötsel

Du får jobba med trädgårdsarbete, rensa ogräs, måla och hålla kommunens uteplatser rent. Detta arbete passar dig som gillar att vara utomhus oavsett väder.

Jobba med parkskötsel hos Rikshem

Ett sommarjobb hos Rikshem innebär i första hand arbete med utomhusskötsel på Rikshems fastigheter. Till exempel att rensa ogräs, kratta, sopa, klippa buskar, plocka skräp, måla och göra det lilla extra i utemiljön kring fastigheterna.

Jobba med administrativt arbete

Kontorsarbete där du hjälper till med administrativa arbetsuppgifter som till exempel sortering och arkivering.

Du som blir erbjuden ett sommarjobb

Om du blir erbjuden ett sommarjobb får du ett erbjudandebrev senast 31 maj (du kan även få ett erbjudande under mars och april). Du har då sju dagar på dig att tacka ja till erbjudandet. Därefter kommer du att kallas till ett informationsmöte som är obligatoriskt.

Lönen för sommarjobbet är under omförhandling. Förra året tjänade 18-åringarna 97 kronor i timmen och 16-17 åringarna tjänade 85 kronor i timmen. Så fort vi vet hur lönerna ser ut för i år så kommer vi uppdatera sidan.

Tänk på att göra ett gott intryck på din arbetsplats! Ditt sommarjobb kan bli en viktig framtida referens när du ska söka nya jobb.

Du kan söka en egen arbetsplats

Du kan söka efter en egen arbetsplats att sommarjobba på. När du hittat en plats registrerar du dig och din arbetsgivare. Dessa platser är begränsade. När de har tillsatts stoppas ansökningsmöjligheten.

Det finns några saker att tänka på när du söker din egen arbetsplats

 

 • Det är viktigt att det är en arbetsplats med F-skattesedel annars kan vi inte räkna det som ferieplats (sommarjobb).
 • Kommunen betalar hälften av lönen och arbetsgivaravgiften.
 • Ersättningen gäller de tre veckorna och sammanlagt 90 timmarna som du jobbar. Inklusive semesterersättning och arbetsgivaravgift.
 • Vi har ett begränsat antal platser som får ersättning för halva lönen.
 • Lönekostnaden för en sommarungdom är under omförhandling. Förra året tjänade 18-åringarna 97 kr/tim och 16-17 åringarna tjänade 85 kr/tim. Så fort vi vet hur lönerna ser ut för i år så kommer vi ta med det här.

Sök sommarjobb hos Väsbyhem

Väsbyhem är ett kommunalt bostadsbolag som erbjuder dig mellan 16-21 år sommarjobb inom flera olika områden. Du hittar alla Väsbyhems sommarjobb via deras karriärsida. Länk till annan webbplats.

Väsbyhem/fastighetsskötsel

Är du mellan 16-21 år och tar alla chanser du får till att vara utomhus? På Väsbyhem får du möjlighet att jobba med fastighetsskötsel, målning och utemiljöarbete samtidigt som du får vara ute och njuta av sommarvädret.

Väsbyhem/aktivitetsungdom i våra bostadsområden

Är du mellan 16-21 år och vill ta chansen att bidra med liv och rörelse för invånarna i Upplands Väsby genom att anordna aktiviteter och event ute i våra bostadsområden? Hos Väsbyhem kan du nu söka sommarjobbet som aktivitetsungdom i våra bostadsområden.

Väsbyhem/aktivitetsungdom i Järnvägsparken

Är du mellan 16-21 år och vill ta chansen att bidra med liv och rörelse för invånarna i Upplands Väsby genom att anordna aktiviteter och event i parken som ligger intill Väsbyhems kontor? Nu har du möjligheten att söka sommarjobbet som aktivitetsungdom i Järnvägsparken.

Du som är arbetsgivare

Information till dig som är arbetsgivare inom kommunal verksamhet samt till dig som är privat arbetsgivare.

Inom kommunal verksamhet och förening

Säsongen för sommarjobb är indelad i 3-veckorsperioder. Du som arbetsgivare väljer själv om du vill anställa under en eller flera perioder.

 • Period 1: 19 juni – 7 juli (15 arbetsdagar)
 • Period 2: 10 juli - 28 juli (15 arbetsdagar)
 • Period 3: 31 juli - 18 augusti (15 arbetsdagar)*

*För vissa ungdomar kan denna period bli ett par dagar kortare beroende på när skolterminen börjar.

Varje ungdom tilldelas en period och arbetstiden är 6 timmar per dag under dagtid, måndag–fredag (cirka 90 timmar).

Lönen för 2023 är 97kr/h för de som fyllt 18 år och 85 kr/h för de som är 16-17 år.

Anmälan och kontakt med ansvarig

Anmälan är öppen till 1 juni men du bör lägga in din plats senast den 16 mars eftersom vi börjar matcha då.

Finns det särskilda önskemål om vad ungdomen behöver kunna eller vara intresserad av kan du ange det i din anmälan. Vi matchar utifrån både arbetsgivarens och ungdomens önskemål.

Vid frågor, kontakta oss på sommarjobb@upplandsvasby.se

Privata arbetsgivare

Privata arbetsgivare kan få subvention för att erbjuda sommarjobb. För att få det stödet ska du ta emot en eller flera ungdomar under minst 30 timmar och max 90 timmar. För alla timmar utöver det står arbetsgivaren för hela kostnaden. Arbetsgivaren och ungdomen kan tillsammans bestämma ett lämpligt schema.

Lön och kostnader

Lönen för 2023:

 • 97kr/h för de som fyllt 18 år
 • 85 kr/h för de som är 16-17 år.

Kommunen står för 50 procent av både lönekostnaden inklusive semestererssättning och arbetsgivaravgift under perioden. Kommunen subventionerar enbart för max 90 timmar samt lönekostnaden som nämnts ovan. För högre lön får arbetsgivaren själv stå för den extra kostnaden.

Anmäl ditt intresse

För att snabbt och enkelt kunna göra en intresseanmälan, kontakta oss så snart som möjligt via sommarjobb@upplandsvasby.se.

Senast uppdaterad: 31 januari 2023