Blåsinstrument

Vi är stolta och glada över blås-verksamheten i kulturskolan. Vi erbjuder en bred utbildning med både enskild undervisning och orkesterverksamhet. Här kan du läsa om att spela blåsinstrument och se bilder på de olika instrumenten.

Från årskurs 3 till och med ett läsår efter gymnasiet (20 år).

Att spela blåsinstrument i kulturskolan

När du spelar ett blåsinstrument har du stora möjligheter – både att spela solo, i orkestrar, band och kammarmusikensembler. Musik är ju som bäst när man kan dela den med andra!

Du har lektion i liten grupp eller enskilt en gång i veckan, däremellan övar du hemma. Förutom din lektion har du också möjlighet att spela i orkester en gång i veckan.

Blåsinstrument hyrs ut i mån av tillgång de första fyra terminerna.

Våra blåsinstrument

Trumpet

Trumpet

Trombon

Trombon

Valthorn

Valthorn

Bild på althorn

Althorn

Tvärflöjt

Tvärflöjt

Klarinett

Klarinett

Blockflöjt

Blockflöjt

Saxofon

Saxofon

Kulturskolans blåsorkestrar

Kulturskolan har blåsorkestrar och ensembler för alla nivåer. Att spela med andra är en viktig och rolig del i att lära sig ett blåsinstrument!

  • Träblåsensemble
  • Brassensemble
  • Flöjtensemble
  • Saxofonensemble
  • Symfoniorkester

Tid och plats

I överenskommelse med din lärare. Orkestrarna har fasta tider.

Lärare

  • Martin Blomberg – tvärflöjt, blockflöjt
  • Suzanne Larsson – trumpet, trombon, valthorn, bastuba
  • Per-Ove "Knappen" Stålknapp – klarinett, saxofon

Kulturskolan hyr ut blås- och stråkinstrument till de elever som går dessa ämnen. Lärarna sköter uthyrningen. Kostnaden för att hyra instrument av kulturskolan 350 kr per termin. Vid återlämning av instrument, vänd dig till din lärare. 

Blåsinstrument

Tvärflöjt, klarinett, saxofon, trumpet, trombon kan du hyra i mån av tillgång dina första två år i kulturskolan. Övriga blåsinstrument kan du hyra under hela kulturskoletiden.

Stråkinstrument

Stråkinstrument kan du hyra till dess att eleven kan spela på fullstora instrument.

Övriga instrument

Blockflöjt, piano, keyboard, gitarr, elgitarr, elbas och slagverksinstrument hyrs inte ut av kulturskolan.

Hyrköp via företag

Möjlighet finns också till så kallat "hyrköp" via musikaffärer och liknande. Då hyr man instrumentet, och kan efter en period välja att återlämna eller köpa instrumentet till reducerat pris. Er lärare kan tipsa er om detta är aktuellt.

När du går en instrument-kurs i kulturskolan behöver du ett instrument hemma att öva på. I vissa fall kan du hyra instrument (se avsnittet ovanför), i övriga fall ordna instrument själv. Här finns lite tips och olika alternativ.

Tips när du ska köpa

  • Tumma inte på kvaliteten, även om ditt barn är nybörjare. Att ha ett bra instrument ökar lusten att spela och öva och ditt barn utvecklar en riktig spelteknik från början.​
  • Vänd dig gärna till en musikaffär och undvik att köpa billiga instrument på stormarknader, leksaksaffärer och matvaruaffärer.
  • Rådfråga din lärare, han eller hon kan tipsa om ett lämpligt instrument.
  • Åk till en eller flera musikaffärer för att få tips och provspela.
  • Det går även köpa instrument via musikaffärer på nätet men kolla gärna runt i fysiska butiker först för att provspela och känna efter.

Att köpa begagnat

På begagnatmarknaden går det att hitta bra instrument till rimliga priser. Men se upp, kvaliteten kan variera, om du har otur behöver instrumentet renoveras för flera tusen kronor innan det blir speldugligt. Rådfråga därför er lärare innan ni köper ett begagnat instrument från privatpersoner. Begagnade instrument kan också säljas via musikaffärer. Då kan instrumentets skick garanteras. Fråga er lärare vad som är rimlig prisnivå.

Sök efter musikinstrument på Blocket Länk till annan webbplats.
Sök efter musikinstrument på vend.se Länk till annan webbplats.

Hyrköp via företag

Möjlighet finns också till så kallat "hyrköp" via musikaffärer och liknande. Då hyr man instrumentet och kan efter en period välja att återlämna eller köpa instrumentet till reducerat pris. Er lärare kan tipsa er om detta är aktuellt.

Tips vid köp av piano/keyboard

Akustiskt piano, digitalpiano eller keyboard? Våra piano/keyboardlärare har som tumregel att nybörjare bör ha ett instrument med vägda tangenter, t ex akustiskt piano, el- eller digitalpiano. Då är det lättare att utveckla en bra spelteknik. Det finns även el/digitalpianon med synthljud. På lektionerna används både piano, keyboards och synthar.

Många tycker också det är roligt att spela med de många ljud som en keyboard/synth erbjuder. En keyboard har tangenter med mindre motstånd, ibland mindre tangenter, och de har oftast ett mindre omfång än ett piano (färre oktaver).

Det är också viktigt att ha en bra pall att sitta på, som går att justera i höjd till en bra spelställning allteftersom eleven växer. Elektriska instrument behöver ofta kompletteras med en sustainpedal.

Se också råden här ovanför - allmänna tips och köpa begagnat.

Senast uppdaterad: 22 september 2023