Blåsinstrument

Vi är stolta och glada över blåsverksamheten i kulturskolan. Vi erbjuder en bred utbildning med både enskild undervisning och orkesterverksamhet. Här kan du läsa om att spela blåsinstrument och se bilder på de olika instrumenten.

Från årskurs 1 till och med ett läsår efter gymnasiet (20 år).

Att spela blåsinstrument i kulturskolan

När du spelar ett blåsinstrument har du stora möjligheter – både att spela solo, i orkestrar, band och kammarmusikensembler. Musik är ju som bäst när man kan dela den med andra!

Du har lektion i liten grupp eller enskilt en gång i veckan, däremellan övar du hemma. Förutom din lektion har du också möjlighet att spela i orkester en gång i veckan.

Blåsinstrument hyrs ut i mån av tillgång de första fyra terminerna.

Våra blåsinstrument

TrumpetFörstora bilden

Trumpet

TrombonFörstora bilden

Trombon

ValthornFörstora bilden

Valthorn

Bild på althornFörstora bilden

Althorn

TvärflöjtFörstora bilden

Tvärflöjt

KlarinettFörstora bilden

Klarinett

BlockflöjtFörstora bilden

Blockflöjt

SaxofonFörstora bilden

Saxofon

Kulturskolans blåsorkestrar

Kulturskolan har blåsorkestrar och ensembler för alla nivåer. Att spela med andra är en viktig och rolig del i att lära sig ett blåsinstrument. Följande ensembler och blåsorkestrar finns på kulturskolan:

  • träblåsensemble
  • brassensemble
  • flöjtensemble
  • saxofonensemble
  • symfoniorkester.

Tid och plats

I överenskommelse med din lärare. Orkestrarna har fasta tider.

Lärare

  • Martin Blomberg – tvärflöjt, blockflöjt
  • Suzanne Larsson – trumpet, trombon, valthorn, bastuba
  • Per-Ove "Knappen" Stålknapp – klarinett, saxofon

Brasslek

Går du i årskurs 1? Nu har du chansen att delta gratis i vårt nya pilotprojekt Brasslek. I samarbete med Musikhögskolan i Ingesund (Arvika) startar vi upp kursen som går över två läsår.

Första året får du lära känna och spela på kornett (minitrumpet), valthorn och baryton (minituba) som är olika brassinstrument. Genom lek, sång, roliga musikupplevelser och uppträdanden tillsammans lär vi oss spela med rytm, puls och på gehör. Under andra året får du lära dig mer om noter och låna hem ditt valda instrument. På ett lustfyllt och lekfullt sätt kommer du lära dig spela dessa tre instrument tillsammans med kulturskolans instrumentalpedagog Suzanne Larsson och rytmikpedagog Lone Hennix. I en grupp om 6-12 elever ses vi en gång i veckan i kulturskolans fina och välutrustade lokaler i Messingen.

Dag och tid: måndagar kl 17.30-18.10

Start måndag 9 september.

Kulturskolan hyr ut blås- och stråkinstrument till de elever som går dessa ämnen. Lärarna sköter uthyrningen. Kostnaden för att hyra instrument av kulturskolan är 350 kronor per termin. Vid återlämning av instrument, vänd dig till din lärare.

Blåsinstrument

Tvärflöjt, klarinett, saxofon, trumpet och trombon kan du hyra i mån av tillgång dina första två år i kulturskolan. Övriga blåsinstrument kan du hyra under hela din tid på kulturskolan.

Stråkinstrument

Stråkinstrument kan du hyra till dess att eleven kan spela på fullstora instrument.

Övriga instrument

Blockflöjt, piano, keyboard, gitarr, elgitarr, elbas och slagverksinstrument hyrs inte ut av kulturskolan.

Hyrköp via företag

Möjlighet finns också till så kallat "hyrköp" via musikaffärer och liknande. Då hyr man instrumentet, och kan efter en period välja att återlämna eller köpa instrumentet till reducerat pris. Er lärare kan tipsa er om detta är aktuellt.

Senast uppdaterad: 27 juni 2024