Slagverk

Till slagverksgruppen hör trummor (trumset), handtrummor, pukor, xylofon, vibrafon och marimba. Ensemblespel är en viktigt del av slagverksämnet, men du kan också spela solo. Här kan du läsa mer och se en film om att spela slagverk i Upplands Väsby kulturskola.

Från årskurs 3 till och med ett läsår efter gymnasiet (20 år).

Att spela slagverk i kulturskolan

När du börjar spela slagverk i kulturskolan går du i en av våra nybörjargrupper en gång i veckan och övar hemma däremellan. Du får direkt spelkompisar och vi kan redan från första lektionen skapa musik tillsammans. Äldre nybörjare går med elever i sin egen ålder.

Vi lägger stor vikt vid samspel i olika former, på lektionerna, i slagverksensemble och i våra samarbeten med kulturskolans blåsorkester, rockgrupper och symfoniorkester.

Som slagverkselev köper man själv sitt eget trumset att öva på hemma, skolan hyr inte ut slagverksinstrument.

Tid och plats

I överenskommelse med din lärare. Orkestrarna har fasta tider.

Lärare

  • Joakim Anterot
  • Martin Larsson Nöjd

När du går en instrument-kurs i kulturskolan behöver du ett instrument hemma att öva på. I vissa fall kan du hyra instrument (se avsnittet ovanför), i övriga fall ordna instrument själv. Här finns lite tips och olika alternativ.

Tips när du ska köpa

  • Tumma inte på kvaliteten, även om ditt barn är nybörjare. Att ha ett bra instrument ökar lusten att spela och öva och ditt barn utvecklar en riktig spelteknik från början.​
  • Vänd dig gärna till en musikaffär och undvik att köpa billiga instrument på stormarknader, leksaksaffärer och matvaruaffärer.
  • Rådfråga din lärare, han eller hon kan tipsa om ett lämpligt instrument.
  • Åk till en eller flera musikaffärer för att få tips och provspela.
  • Det går även köpa instrument via musikaffärer på nätet men kolla gärna runt i fysiska butiker först för att provspela och känna efter.

Att köpa begagnat

På begagnatmarknaden går det att hitta bra instrument till rimliga priser. Men se upp, kvaliteten kan variera, om du har otur behöver instrumentet renoveras för flera tusen kronor innan det blir speldugligt. Rådfråga därför er lärare innan ni köper ett begagnat instrument från privatpersoner. Begagnade instrument kan också säljas via musikaffärer. Då kan instrumentets skick garanteras. Fråga er lärare vad som är rimlig prisnivå.

Sök efter musikinstrument på Blocket Länk till annan webbplats.
Sök efter musikinstrument på vend.se Länk till annan webbplats.

Hyrköp via företag

Möjlighet finns också till så kallat "hyrköp" via musikaffärer och liknande. Då hyr man instrumentet och kan efter en period välja att återlämna eller köpa instrumentet till reducerat pris. Er lärare kan tipsa er om detta är aktuellt.

Tips vid köp av piano/keyboard

Akustiskt piano, digitalpiano eller keyboard? Våra piano/keyboardlärare har som tumregel att nybörjare bör ha ett instrument med vägda tangenter, t ex akustiskt piano, el- eller digitalpiano. Då är det lättare att utveckla en bra spelteknik. Det finns även el/digitalpianon med synthljud. På lektionerna används både piano, keyboards och synthar.

Många tycker också det är roligt att spela med de många ljud som en keyboard/synth erbjuder. En keyboard har tangenter med mindre motstånd, ibland mindre tangenter, och de har oftast ett mindre omfång än ett piano (färre oktaver).

Det är också viktigt att ha en bra pall att sitta på, som går att justera i höjd till en bra spelställning allteftersom eleven växer. Elektriska instrument behöver ofta kompletteras med en sustainpedal.

Se också råden här ovanför - allmänna tips och köpa begagnat.

Senast uppdaterad: 6 november 2023