Stråkinstrument

Du kan spela fiol, altfiol, cello, kontrabas eller nyckelharpa i Upplands Väsby kulturskola. Här kan du läsa om instrumenten, våra stråkorkestrar och se en film om att spela stråkinstrument i kulturskolan.

Från årskurs 3 till och med året eleven fyller 20 år

Att spela stråkinstrument i kulturskolan

När du spelar ett stråkinstrument har du stora möjligheter – både att spela solo, i orkestrar, band och kammarmusikensembler. Musik är ju som bäst när man kan dela den med andra!

Stråkgrund årskurs 3 - fiol, altfiol, cello och kontrabas

Som nybörjare går du i "stråkgrund" under första läsåret (årskurs 3) . Tillsammans med andra elever provar du fiol, altfiol, cello och kontrabas under en termin, därefter bestämmer du vilket instrument du vill fortsätta spela. Stråkgrunden har lektion en gång i veckan, 60 minuter.

Från spelår två har du enskild lektion eller lektion i liten grupp (20-40 minuter) samt orkester i storgrupp.

Nyckelharpa

Nyckelharpa finns tillgängligt för elever från årskurs 3 och uppåt. Nyckelharpa börjar du på direkt, det ingår inte i stråkgrunden.

Hyra instrument

Stråkinstrument hyrs ut till dess att elever kan spela på fullstora instrument. Spelar du kontrabas behöver den inte bäras med till lektionerna då vi har instrument på skolan som man kan låna.

Våra stråkinstrument

Kulturskolans stråkorkestrar

Kulturskolan har även stråkorkestrar och ensembler för alla nivåer. Att spela med andra är en viktig och rolig del i att lära sig ett stråkinstrument.

  • Stråkgrunden
  • Harmony
  • #Stjärnstråkarna
  • Kammarorkestern

Tid och plats

I överenskommelse med din lärare. Stråkgrund och orkestrarna har fasta tider.

Lärare

  • Karin Åslund – fiol, viola
  • Jonas Bleckman – cello, kontrabas, nyckelharpa

Text

Senast uppdaterad: 12 januari 2023