Mobilitetshubbar

Mobilitetshubbar har placerats i Upplands Väsby kommun. Det är ett nytt pilotprojekt där kommunen samarbetar med Region Stockholm och olika aktörer. Du kan hyra elsparkcykel, hyra el-lastcykel och hämta paket.

Kartvy med alla mobilitetshubbar i Upplands Väsby

Vad är en mobilitetshubb?

Mobilitetshubb innebär ett utbud av olika transportmedel och där fordon kan parkeras, laddas eller lånas. Så kallade mobilitetshubbar, med lånecyklar, elsparkcyklar och andra delade transporttjänster inrättas vid större hållplatser.

Tanken med mobilitetshubbar är att du som bor i kommunen enkelt ska kunna resa hållbart, utan ett eget fordon. Det ska vara lätt och tillgängligt för dig att resa ”grönt” med olika transportmedel.

Varför Mobilitetshubb i just Upplands Väsby?

Region Stockholm vill tillsammans med kommunen prova dessa olika mobilitetslösningar för att se hur Väsbybor rör på sig. Tanken är att både intervjua invånare före och efter projektets uppstart, för att sedan utvärdera och se om rörelsemönstret ändrats något. Projektet kommer att börja med att placera mobilitetshubbar på östra sidan av Väsby. På sikt planerar kommunen att jobba mer med mobilitetslösningar för att invånarna ska kunna resa mer grönt och hållbart.

Servicetjänster i hubbarna

Mobilitetshubbarna i Väsby kommer rymma flera olika typer av service. Det är en mängd olika aktörer som anslutit sig till projektet. Exempelvis Voi Technology kommer erbjuda möjligheten att hyra elsparkcyklar för att du snabbt och enkelt ska kunna ta dig runt i kommunen. Ett annat företag som anslutit sig till projektet är cykelpoolen Pedalink som kommer ge möjligheten att hyra el-lastcykel.

Voi Technology har aktiverat sig i Väsby med sina elektriska scootrar och iBoxen har placerat ut paketskåp och det är nu möjligt att hämta paket från iBoxen.

Senast uppdaterad: 2 september 2022