Mobilitetshubbar

Mobilitetshubbar har placerats i Upplands Väsby kommun. Det är ett nytt pilotprojekt där kommunen samarbetar med Region Stockholm och olika aktörer. Du kan hyra elsparkcykel, hyra el-lastcykel och hämta paket.

Kartvy med alla mobilitetshubbar i Upplands Väsby

Här finns mobilitetstjänsterna utplacerade.

Vad är en mobilitetshubb?

Mobilitetshubb innebär ett utbud av olika transportmedel och där fordon kan parkeras, laddas eller lånas. Så kallade mobilitetshubbar, med lånecyklar, elsparkcyklar och andra delade transporttjänster inrättas vid större hållplatser.

Tanken med mobilitetshubbar är att du som bor i kommunen enkelt ska kunna resa hållbart, utan ett eget fordon. Det ska vara lätt och tillgängligt för dig att resa ”grönt” med olika transportmedel.

Varför Mobilitetshubb i just Upplands Väsby?

Region Stockholm vill tillsammans med kommunen prova dessa olika mobilitetslösningar för att se hur Väsbybor rör på sig. Tanken är att både intervjua invånare före och efter projektets uppstart, för att sedan utvärdera och se om rörelsemönstret ändrats något. Projektet kommer att börja med att placera mobilitetshubbar på östra sidan av Väsby. På sikt planerar kommunen att jobba mer med mobilitetslösningar för att invånarna ska kunna resa mer grönt och hållbart.

Servicetjänster i hubbarna

Mobilitetshubbarna i Väsby kommer rymma flera olika typer av service och flera aktörer har anslutit sig till projektet. På Tunavägen 2 finns den centrala mobilitetshubben som nu är aktiverad med samtliga tjänster:

  • Voi Technology erbjuder möjligheten att hyra elsparkcyklar för att du snabbt och enkelt ska kunna ta dig runt i kommunen.
  • Cykelpoolen Pedalink ger möjligheten att hyra el-lastcykel.
  • Med iBoxen kan du enkelt hämta, returnera och skicka dina paket via leveransboxarna – oavsett tid på dygnet.
  • Med Budbee kan du både hämta och returnera ditt paket via paketskåp oavsett tid på dygnet.
  • Brick gör det möjligt för dig att kunna hyra laddare när batteriet är slut på telefonen.
  • Hyr bil med Hyre. Du kan ta del av tjänsten genom att ladda ner deras app och registrera en profil med bank-id. Det kostar inget att vara medlem. Bilarna kommer stå på Tunavägen och Solbergsvägen.
Senast uppdaterad: 2 januari 2023