Guldvivan

Guldvivan är ett kommunalt äldreboende för dig med demenssjukdom eller som har ett stort omvårdnadsbehov. Här bor du i en egen lägenhet med gemenskap och stöd. Boendet ligger precis vid Väsby centrum.

Guldvivans fasad. Guldvivans lokaler finns i ett av de tre guldhusen i Väsby Centrum.
Blå Parken ligger precis utanför Guldvivan.

Inriktning

Guldvivan är ett äldreboende för dig med demensdiagnos och för dig med ett stort omvårdnadsbehov. Vi ger dig omvårdnad anpassad efter dina behov och stöd till självbestämmande och delaktighet.

På Guldvivan är flertalet av medarbetarna utbildade i Silviahemmets vårdfilosofi. Vi strävar efter att alla medarbetare under 2024 ska ha genomgått utbildningen och att Guldvivan ska bli Silviacertifierat.

Silviahemmets vårdfilosofi bygger på fyra hörnstenar:

 • Systemkontroll för att lindra symptom och bemöta varje individ personcentrerat
 • Anhörigstöd som anpassas efter var och ens behov
 • Teamarbete hos medarbetarna för att säkerställa god vård och omsorg
 • Kunskap om hur kommunikation vid kognitiv sjukdom bygger goda och trygga relationer.

Certifieringsprogrammet är framtaget för vård- och omsorgsenheter där alla medarbetare har fått en grundutbildning i demensvård. Samtliga chefer har fått utbildning i teamarbete och minst två medarbetare per avdelning har gått en reflektionsledarutbildning. Målet är högsta möjliga livskvalitet för personer med kognitiv sjukdom (demens) och för deras anhöriga.

Boendet

På Guldvivan är du med och påverkar det stöd som just du behöver. Vi i personalen är här för att skapa trygghet och gemenskap.

Miljön är hemlik och du bor i en egen lägenhet som du möblerar med egna möbler. Du delar ett gemensamt vardagsrum och matsal med dina grannar. Här kan du umgås eller hitta en egen hörna för att läsa, lyssna på musik eller titta på TV. Kaffe och te finns alltid framdukat. Du bestämmer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen eller i din egen lägenhet.

Guldvivan har ett centralt läge precis intill Väsby centrum med närhet till butiker, caféer, restauranger och busshållplats.

Guldvivan har nybyggda lokaler med stort ljusinsläpp.
Ljusa, gemensamma utrymmen.
Gott om gröna växter.
Badrum med tvättmaskin och hjälpmedel.
Pentry i varje lägenhet.
Hos Guldvivan finns gott om trevliga platser sätta sig vid.
Loungen på bottenvåningen

Utemiljö

Uppe på taket finns en trädgård. Här kan du sitta och njuta av milsvid utsikt, njuta av solen, ta en kopp kaffe, ta en promenad eller kanske spela boule med dina grannar. I området finns flera promenadvägar. Bland annat kan du promenera i Blå parken som ligger alldeles intill Guldvivan.

Fakta

 • Totalt 54 lägenheter fördelat på fyra våningsplan.
 • Storleken på lägenheterna är 33 kvadratmeter.

Aktiviteter - hälsa och kultur i fokus

På Guldvivan finns en aktivitetssamordnare som ansvarar för att planera och utföra aktiviteter enligt dina önskemål. Du blir stimulerad till olika former av aktiviteter och rörelse. Exempel på aktiviteter kan vara:

 • sittgymnastik
 • personlig träning
 • tipspromenad
 • boule
 • bowling
 • musikunderhållning.

Vi har också en parcykel. När vädret tillåter kan du tillsammans med aktivitetsansvarig eller någon i personalen ta en cykeltur runt Väsby.

Mat och måltider

Måltider är ett tillfälle att umgås och en höjdpunkt att se fram emot i vardagen. Maten som serveras ska vara god och vällagad och vi har fokus på ekologisk och näringstät mat.

Maten tillagas i Väsby Stöd och Omsorgs egna tillagningskök som ligger i anslutning till Restaurang Himmel & Pannkaka. Maten transporteras ut i kylbil till boendeenheterna där maten färdigställs i specialugnar på varje enskild avdelning så att maten ska bli så nylagad som det bara är möjligt. Under en övergångsperiod innan vi har fått alla ugnar på plats kommer vi att servera mat från Restaurang Guldkanten.

Vi uppmärksammar alla högtider och speciella dagar och dukar då lite extra fint. Vill du bjuda till fest så löser vi det i den gemensamma matsalen eller vardagsrummet.

För att öka kvalitén på våra måltider har vi matråd några gånger per år som representeras av några brukare, kostombud och kocken från tillagningsköket.

Läs mer om restaurang Himmel och Pannkaka

På Guldvivan finns inga besökstider men vi ser helst att du undviker besök vid lunch och middagstid.

Besöksadress

Drabantgatan 18
194 49 Upplands Väsby

Karta

Åk hit kollektivt

Parkering

Guldvivan ligger i Väsby Centrum och du kan använda dig av alla parkeringsplatser runt omkring.

Information om parkeringsplatser och avgifter för parkering i Upplands Väsby kommun Länk till annan webbplats.

Parkering för dig som är rörelsehindrad

Parkeringsplats för dig som är rörelsehindrad finns runt omkring Väsby Centrum.
Du behöver ha ett särskilt tillstånd för att använda parkeringsplatserna.

Cykelparkering

Cykelparkering finns runt om Väsby Centrum.

Kontakta Guldvivan

För frågor eller om du vill komma i kontakt med Guldvivan.

Jocelyne Johansson

Enhetschef
08-518 088 62, jocelyne.johansson@upplandsvasby.se

Ann-Charlotte Karlsson

Enhetschef
08-400 141 12, ann-charlotte.karlsson@upplandsvasby.se

Senast uppdaterad: 12 april 2024