Boende

Väsby Stöd och Omsorg erbjuder behovsbedömda vård- och omsorgsboende. Vi har äldreboende för personer med demensdiagnos och för dig med stort omvårdnadsbehov.

För att möta olika intressen och förmågor har vi olika inriktningar på våra boenden:

  • Kultur och hälsa
  • Djur och natur
  • Trädgård och vilda småfåglar.

Under respektive boende kan du läsa om just deras inriktning.

På promenad ute i trädgården på Brobacken

Bild: Upplands Väsby kommun

Inriktning

Brobacken är ett äldreboende. Boendet är för personer med demensdiagnos och för dig med stort omvårdnadsbehov.

Boendet

På Brobacken är du med och påverkar den omvårdnad du behöver. Vi skapar trygghet och gemenskap.

Brobacken har ett centralt läge. Miljön är hemlik och du har en egen lägenhet. Du delar ett gemensamt vardagsrum och matsal. Där kan du umgås eller hitta en egen hörna för att läsa, lyssna på musik eller titta på TV. Kaffe finns alltid framdukat. 

Utemiljö

​Brobacken har en vacker trädgård. Här kan du promenera, odla eller bara sitta och njuta av vädret och omgivningen. Runt omkring oss finns flera promenadvägar att välja på. Du har närhet till kommunikationer och olika sorters butiker.

Fakta

  • Totalt 76 lägenheter fördelat på fem våningsplan.
  • Storleken på lägenheterna ligger mellan 28 och 34 kvadratmeter.

Aktiviteter - hälsa och kultur i fokus

På Brobacken finns en person som ansvarar för att planera aktiviteter. Du blir stimulerad till olika former av aktiviteter. 

Vi är granne med Biblioteket och kulturhuset Messingen. Där kan du låna böcker, delta vid kulturluncher, besöka filmvisningar och teater. Återkommande aktiviteter är musik, gymnastik och dans.

Vi gör allt för att underlätta för dig att komma ut och njuta av vår trädgård eller gå på promenad.

Mat och måltider

Måltider är ett tillfälle att umgås. Det ska bli en höjdpunkt att se fram emot i vardagen. Maten ska vara god och vällagad. Vi har fokus på ekologisk och näringstät mat. 

Vill du bjuda till fest så ordnar vi det i ett större utrymme på nedre plan. Vi hittar ofta något att fira lite extra. Vi ger extra uppmärksamhet åt högtider och speciella dagar.

Möte mellan hund och personer i rullstol

Fotograf: Rosie Alm

Inriktning

Hedvigsgården är ett äldreboende för personer med demensdiagnos och för dig med stort omvårdnadsbehov. Vi ger dig omvårdnad anpassad efter dina behov. Vi ger dig stöd till självbestämmande och delaktighet.

Boendet

Hedvigsgården är indelad i fem paviljonger med åtta lägenheter i varje. Varje lägenhet är cirka 32 kvadratmeter. I varje lägenhet finns ett pentry, allrum och badrum med dusch. Lägenheterna är utrustade med höj- och sänkbar säng. Du möblerar din lägenhet med egna möbler. Utöver detta har du ett gemensamt vardagsrum och matsal. Där kan du umgås eller hitta en egen hörna för att läsa, lyssna på musik eller titta på TV.

Varje paviljong har en egen trädgård. En gemensam promenadväg går runt hela huset. Vid Hedvigsgården finns flera fina grönområden.

Profil

På två av våra paviljonger erbjuder vi vård och omsorg för dig som är finsktalande. Vi har personal som kan kommunicera på finska. Vi erbjuder aktiviteter på finska och har också bastu där du kan koppla av.

Aktiviteter - trädgård, djur och natur i fokus

På Hedvigsgården finns en person som ansvarar för att planera aktiviteter. Du blir stimulerad till olika former av aktiviteter. Du kan välja att delta i sittgympa, berättarstunder och sångstunder. Massage och nagelvård finns för dem som önskar.

Vi vistas mycket ute i våra fem små trädgårdar som alla har olika teman. Om du är intresserad kan du odla i lådor i sitthöjd.

Hedvigsgården ligger nära en skogsdunge. Där hittar du Sinnenas stig, som är speciellt anpassad och lätt att promenera på. Där finns flera trädarter som speciellt växer i mellersta och södra Sverige. Det finns bänkar att sitta och vila på och njuta av naturen.

Djur är ett vanligt inslag. Terapihundar och små ponnyhästar kommer på besök regelbundet. Ibland tar personal med sig egen hund. Detta är till glädje för många.

Mat och måltider

Måltiderna ska förgylla din vardag. Vi uppmärksammar högtider och speciella dagar under året.

Inriktning

Lavendelgården är ett äldreboende för dig med stora omvårdnadsbehov. Det finns också ett korttidsboende som en del av Lavendelgården.

På Lavendelgården är du med och påverkar den omvårdnad du behöver. Vi skapar trygghet och gemenskap.

Boendet

Lavendelgården ligger i anslutning till Väsby Centrum.

Vi har 42 lägenheter fördelat på tre plan. I varje lägenhet finns ett allrum, kokskåp och badrum. Lägenheterna är utrustade med höj- och sänkbara sängar. Du möblerar själv din lägenhet med egna möbler.

Utemiljö

Om du tar hissen ner från boendet har du direkt tillgång till hela Väsby Centrums utbud av restauranger, caféer, apotek och affärer. Du kan också lätt ta dig ut i de centrala delarna av Upplands Väsby kommun.  

Mat och måltider

Måltiderna ska förgylla din vardag. Vi uppmärksammar högtider och speciella dagar under året.

För att öka kvalitén på våra måltider är vi aktiva med ett matråd som representeras av några kunder, kostombud och leverantör. Vi är aktiva i Upplands Väsby kommuns måltidskoncept.

Personal med stor kunskap och erfarenhet

Våra medarbetarna har stor kunskap och erfarenhet. Vi finns tillgängliga för dig dygnet runt, om du behöver och önskar. Du ska känna dig nöjd och trygg med att bo hos oss.

Vi arbetar i team som består av undersköterskor, sjuksköterskor, sjukgymnast, arbetsterapeut och vid behov läkare.

Kontaktman med ansvar för just dig

Du kommer att få en egen kontaktman. Kontaktmannen har ett större ansvar för just dig. Tillsammans planerar ni allt som rör ditt personliga behov av stöd och omsorg. Din kontaktman ger dig stöd till att hålla kontakt med dina anhöriga och de som står dig nära. Ni kontrollerar regelbundet att det blir som ni bestämt och som du önskat.

Utbildningsäldreboende för ny kunskap

Våra särskilda boenden är utbildningsäldreboende. Vi har utbyte med vårdhögskolor och universitet och tar emot studenter. Detta samarbete ger oss ny kunskap och kompetensutveckling. Det leder även till ett fortlöpande kvalitetsarbete under din vistelse.

Mat och måltider

För att öka kvalitén på våra måltider är vi aktiva med ett matråd som representeras av några kunder, kostombud och leverantör. Vi är aktiva i Upplands Väsby kommuns måltidskoncept.

Senast uppdaterad: 26 april 2021