• Startsida
  • / Nytt drakhuvud på vikingabåten Åfare

Nytt drakhuvud på vikingabåten Åfare

Vikingabåten Åfare intill Väsbyån och Barockparken har fått ett helt nytt drakhuvud av ek. Båten fortsätter att högt upp i luften markera den farled som vikingarna en gång använde.

Närbild på drakhuvudet som pryder vikingabåten Åfare.

Vikingabåten Åfare har fått ett nytt drakhuvud. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

Vikingabåten Åfare invigdes 2008 och levandegör vikingarnas gamla farled mellan Edssjön och Mälaren.

Både huvudet och rodret har varit trasiga en tid. Det nya huvudet är helt tillverkat av en ekstam. Det ursprungliga drakhuvudet var gjort i furuvirke och höll inte i längden. Hela båten är nu också inoljad på nytt, säger Nils Odén som är stadsträdgårdsmästare i Upplands Väsby kommun och som ligger bakom båtens idé och gestaltning.

Åfare är placerad på fem och en halv meters höjd över den gamla sjöbottnen för att markera den ungefärliga vattennivån på vikingatiden. Båten fick sitt namn efter en namntävling i kommunen.

Åfare syns vida omkring och är också i blickfånget för den som besöker Barockparken mellan Wäckare äng och Stora Väsby. Väsby var en viktig ort för vikingarna för 1 000 år sedan. Runstenar berättar om orter som Runby och Ed. De berättar om färder över öppet hav och längs floder i österled som gjordes i båtar som Åfare, säger Roland Storm (VB) som är ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.

Båten är klädd med brädor, sågade av döda träd från intilliggande Barockparken. Pelarna är av borstat rostfritt stål, och markbeläggningen av naturkalksten från Kinnekulle. Det ursprungliga drakhuvudet var skulpterat av Nils Odén. Det nya huvudet är skapat av Gregor Hedeland Essig. Även draksvansen är utbytt och skapad av cortenstål för att bättre tåla tidens tand.

Senast uppdaterad: 18 oktober 2023