• Startsida
  • / Ny äldrelots sätter fokus på äldre

Ny äldrelots sätter fokus på äldre

Nu kan du som är senior i Väsby få hjälp av en äldrelots att hitta rätt i kommunal verksamhet och få tips på aktiviteter utifrån dina intressen och behov. Tjänsten är flerspråkig och kommer att vara tillgänglig alla helgfria vardagar.

Två händer som håller i två andra händer

Foto: Mostphotos

Från och med 1 november kan du som är senior ringa direkt till en äldrelotsfunktion som består av sakkunniga inom äldrefrågor. Med hjälp av den nya tjänsten ska du kunna få hjälp med alla frågor som rör äldreomsorg och en mängd andra kommunala insatser och verksamheter som riktar sig till seniorer i olika åldrar.

Satsning på äldre

Beslutet om en äldrelots togs i anslutning till den politiska majoritetens flerårsplan som antogs vid kommunfullmäktige i juni.

Det här är en satsning för att Väsbys äldre lättare ska hamna rätt i den kommunala verksamheten. De ska bland annat få hjälp med frågor om hemvård, särskilda boenden, digitala hjälpmedel och anhörigstöd, säger omsorgsnämndens ordförande Barbro Brolin (S).

Det finns en rad stödinsatser och stödverksamheter som riktar sig till den äldre befolkningen. För den enskilde kan det dock vara svårt att hitta rätt information. Nu ska det alltså bli lättare att få information om dagverksamhet, korttidsboenden och en mängd andra insatser och aktiviteter.

Flerspråkig service

Äldrelotsen består av personal som utbildats i äldrefrågor och som till vardags jobbar inom Väsby Direkt.

Förutom svenska språket kommer vi att kunna erbjuda information på engelska, finska, spanska och tigrinja. Utöver servicetelefonen kommer vi att ha en representant för äldrelotsen på plats i kommunens reception varje tisdag och torsdag för den som hellre gör ett besök, säger Sofie Skogaby som är chef för Väsby Direkt.

Den nya tjänsten startar onsdag 1 november och nås på direktnumret 08-586 278 00 eller via Väsby Direkt på 08-590 970 00. Äldrelotsens mottagning i kommunens reception är inledningsvis öppen på tisdagar och torsdagar kl 14-16. Du kan också mejla till aldrelotsen@upplandsvasby.se.

Upplands Väsby kommun som passerade 50 000 invånare i somras har närmare 8 300 invånare som är 65 år eller äldre. Av dessa är cirka 2 400 över 80 år.

Mer information om äldrelotsen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 3 november 2023