• Startsida
  • / Upplands Väsby kommun tar över privat omsorgsboende

Upplands Väsby kommun tar över privat omsorgsboende

Upplands Väsby kommun tar över den privata vårdgivaren Silver Lifes omsorgsboende i Väsby centrum och slår ihop verksamheten med kommunala Lavendelgården. Övertagandet sker i mars 2024.

Blå Parken med guldfärgade husen och människor i förgrunden. Foto: Upplands Väsby kommun

Upplands Väsby kommun tar över äldreomsorgen efter Silver Life och flyttar in i den lägsta byggnaden av de tre "guldhusen" i Väsby centrum. Bilden togs vid Väsbys 70-årsfirande i Blå Parken 2022. Foto: Upplands Väsby kommun

Personal vid Lavendelgården och Silver Life informerades på tisdagen om beslutet som är under process på politisk nivå i Upplands Väsby kommun.

Den fristående aktören Silver Life har sedan 2021 bedrivit ett vård- och omsorgsboende i det nybyggda kvarteret Drabanten, även kallat för guldhusen, på södra sidan om Väsby centrum. Silver Life har sedan starten haft svårt att fylla alla platser på boendet.

Vi har fört diskussioner med Silver Life och konstaterat att de har tomma platser vilket är kostsamt och ineffektivt. Nu har vi tillsammans kommit fram till hur vi kan lösa den här utmaningen på bästa sätt, säger omsorgsnämndens ordförande Barbro Brolin (S).

Övertagandet innebär att de boende vid Lavendelgården flyttas från Dragonvägen 88-90 till Silver Lifes lokaler på Drabantvägen 8, i det lägsta av de tre guldfärgade husen. Kommunen hyr Silver Lifes lokaler men tar över deras personal och brukare och bildar en ny kommunal enhet. Övertagandet är planerat att ske 1 mars 2024 och flytten kan komma att ske successivt.

Vi är övertygade om att förändringen blir positiv för både personal och boende. Det blir en bättre fysisk arbetsmiljö för medarbetarna och en trivsam boendemiljö för alla boende. Silver Lifes vård- och omsorgsboende i Drabanten är byggd med trygghet och gemenskap som utgångspunkt och det kommer vi att arbeta vidare med, säger Carina Classon som är tf chef för kommunens äldreomsorg.

Lavendelgårdens lokaler är slitna och i behov av renovering. Silver Life har 54 elegant inredda lägenheter som är utrustade med det senaste inom välfärdsteknik och utrustning. I varje lägenhet finns pentry, höj- och sänkbara sängar och trygghetslarm. De rymliga badrummen har dusch- och tvättställsblandare som enkelt kan justeras med ett knapptryck.

Omsorgsnämnden tog beslut om ett övertagande på tisdagen, men övertagandet behöver också godkännas av kommunfullmäktige. Det beräknas ske vid kommunfullmäktiges sammanträde 11 december.

Boende och anhöriga har fått information och blir kontaktade efter kommunfullmäktige för dialog om behov, önskemål och plan framåt.

 

Senast uppdaterad: 15 november 2023