• Startsida
  • / Nytt nätverk ska stärka Väsby i kriser

Nytt nätverk ska stärka Väsby i kriser

Upplands Väsby kommun bildar ett nätverk för säkerhetsansvariga inom näringslivet. Målet är att kunna hjälpas åt vid kriser i lokalsamhället.

Utsikt över affärsområdet Bredden i Upplands Väsby

Affärsområdet Bredden i Upplands Väsby. Foto: Mostphotos

Kommunen går ut med en bred inbjudan till företag i Väsby att delta i nätverket som står öppet för alla säkerhetsansvariga inom näringslivet.

Tillsammans blir vi starkare. Det har vi märkt genom det samarbete som finns mellan kommun och polis i trygghetsfrågor. Att säkerhetsansvariga inom näringslivet nu får möjlighet att nätverka ger ännu större förutsättningar att kunna hantera kriser som lätt berör och drabbar flera aktörer i ett lokalsamhälle, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Nätverket ska ge fördjupade kontakter mellan säkerhetsansvariga, bland annat för att tydliggöra vilka kontakter som finns på olika företag i en krisrelaterad händelse.

Vi som jobbar med säkerhetsfrågor i offentlig eller privat verksamhet har kontakt med varandra, men allt att vinna på att än mer känna till varandra och att ha upparbetade kontaktytor. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med, säger Mats Johansson som är säkerhetschef i Upplands Väsby kommun.

Kommunen arbetar sedan 2019 utifrån metoden Effektiv samordning för trygghet där man återkommande tillsammans med polis och kommunala bostadsbolaget Väsbyhem tar fram en gemensam lägesbild över händelser i den offentliga miljön. Även privata aktörer bidrar till arbetet.

Mats Johansson hoppas att det nya nätverket kan bli en gemensam plattform för ansvariga inom säkerhetsrelaterat arbete.

Vi riktar oss till representanter för små, medelstora och stora företag. De kanske har eller kan få en betydande roll vid en kris eller en annan allvarlig säkerhetshotande händelse. Krisen kan röra det egna företagets verksamhet eller lokalsamhället i stort. Det är ett önskemål från vår sida att så många som möjligt vill vara med.

Mer om nätverket Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 2 februari 2024