Skolkurator till Centrala barn- och elevhälsan i Upplands Väsby kommun

Jobbannons bild

I Upplands Väsby kommun har vi i en central elevhälsoorganisation med fokus på att öka likvärdigheten och säkerställa kvaliteten på elevhälsan i alla skolor. En central samordning tydliggör uppdraget och möjliggör stöd och utveckling för de olika professionerna i elevhälsoteamen på skolorna. Som skolkurator är du en viktig del i både den lokala och centrala barn- och elevhälsan.

Vi erbjuder dig

  • Hos oss på utbildningskontoret i Upplands Väsby kommun erbjuder vi ett gott samarbetsklimat och engagerade och kunniga medarbetare. Vi har ett enskilt och gemensamt fokus på barn och ungas hälsa, lärande och utveckling.
  • Du kommer regelbundet delta i yrkesträffar för att tillsammans jobba med olika verksamhetsfrågor. Tillsammans med skolsköterskor, skolläkare, skolpsykologer, skolkuratorer och övrig personal arbetar du för ett lärande Väsby.

Om oss

Utbildningskontoret är Upplands Väsbys kommuns största kontor med drygt 730 medarbetare och ansvarar för samtliga verksamhetsformer. Förutom alla skolor i kommunal regi finns avdelningarna centrala barn- och elevhälsan, stöd och utveckling samt ekonomi och administration inom utbildningskontoret. Du kommer att tillhöra avdelningen centrala barn- och elevhälsan som består av cirka 20 medarbetare och ha ditt huvudsakliga arbete ute på skola.

Om tjänsten

Skolkuratorn är en viktig del i skolans elevhälsoteam och samarbetar med övriga professioner i elevhälsoarbetet som leds av rektor. Elevhälsoteamets huvudsakliga uppdrag är att arbeta hälsofrämjande och förebyggande för att skapa en lärmiljö och bästa möjliga förutsättningar som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. Skolkuratorns arbete är bland annat att:

  • Bidra med psykosocial kompetens i det pedagogiska arbetet och i den övergripande planeringen av elevhälsans arbete.
  • Bidra med kunskap om skydds- och riskfaktorer för elevers lärande, utveckling och hälsa i samverkan med elever, vårdnadshavare och övrig personal.
  • Ge handledning och konsultation till pedagogisk personal.
  • Kartlägga och analysera elevernas och skolans behov, föreslå och genomföra hälsofrämjande och förebyggande insatser samt utvärdera och utveckla dessa.
  • Genomföra samtal med enskilda elever relaterade till skolsituationen, till exempel stöd-, motivations- och krissamtal och även utredande och rådgivande samtal, och bidra med kunskaper om samhällets stödsystem.
  • På rektorns uppdrag utreda och bedöma den sociala och psykosociala situationen för enskilda elever, bland annat inför beslut om särskilt stöd och framtagande av åtgärdsprogram samt inför beslut om mottagande i anpassad grund- eller gymnasieskola.
  • Delta i organisationen av skolans arbete med värdegrund och likabehandling.
  • Ta till vara kunskap och elevernas psykosociala hälsa i elevhälsans arbete.

Du kommer att ha din tjänst fördelad på två skolor där du på den ena skolan arbetar med en kuratorskollega.

Är du den vi söker?

Vi söker dig som:

  • Är utbildad socionom
  • Har erfarenhet av arbete som skolkurator och psykosocialt arbete
  • Har kunskap/erfarenhet av barn i behov av särskilt stöd

Det är meriterande om du har:

  • Tidigare arbetslivserfarenhet inom socialtjänsten
  • Handledarutbildning

Som person är du samarbetsorienterad genom att du bland annat har god förmåga att anpassa dig i syfte att nå de gemensamma målen. Vi tror dessutom på att du behöver vara relationsskapande för att passa i rollen, det genom att du tar aktivt initiativ i sociala sammanhang, kliver fram och har lätt för att skapa nya relationer. Vidare är du trygg och hänsynstagande vilket för oss innebär att du är säker i osäkra sammanhang, står upp för egna åsikter, men samtidigt har lätt för att sätta dig in i andras situationer, lyssna, förstå och visa hänsyn.

Ansökan

Vi tar endast emot ansökningar via vårt rekryteringssystem. Upplands Väsby kommun är ett finskt förvaltningsområde, informera därför gärna om du är finskspråkig.

Hos oss får du såväl trygga anställningsvillkor som flera olika personalförmåner, som bland annat friskvårdsbidrag och förmånliga erbjudanden via vår förmånsportal. Mer information finner du på www.upplandsvasby.se/arbetsgivare

Varmt välkommen med din ansökan!

Information om tjänsten som Skolkurator Upplands Väsby kommun

Anställningsform

Tillsvidareanställning

Anställningens omfattning

Heltid

Sysselsättningsgrad

100%

Tillträde

Augusti 2024

Löneform

Månadslön

Antal lediga befattningar

1

Referensnummer

726190

Sista ansökningsdag

2024-05-26

Kontakt

Monika Jädersten,0859097038

Senast uppdaterad: 6 april 2021