Arkivarie till enheten för informationsförvaltning i Upplands Väsby kommun

Jobbannons bild

Kommunens arkiv är en kunskapsresurs för hela samhället och är en del av det nationella kulturarvet. Som arkivarie har du en viktig roll i arbetet att förvalta, bevara, tillgängliggöra och vårda arkivhandlingar. Du arbetar med historien, samtiden och framtiden. Läs mer om oss och tjänsten nedan!

Vi erbjuder dig

Upplands Väsby kommun är i ett spännande utvecklingsskede där den moderna småstaden byggs. Bredden inom en kommun ger möjligheter att få kunskaper inom en rad olika kunskapsfält. Nya medarbetare får en utförlig introduktion i kansliets rutiner och arbetssätt avseende nämnd-, informations- och ärendehantering och har goda möjligheter att utvecklas i rollen och inom enheten. Med goda pendlingsmöjligheter är det 30 minuters resväg från både Stockholms centralstation och Uppsala centralstation.

Om oss

Kansliet består av två enheter, enheten för informationsförvaltning och nämndsekreterarenheten. Här arbetar nämndsekreterare, dokumentcontrollers, arkivarier, informationssäkerhetssamordnare och förvaltningsledare. Avdelningen leds av en kanslichef.

Kommunarkivet är arkivmyndighetens arkivfunktion och arbetar på uppdrag av arkivmyndigheten. I arkivmyndighetens centrala arkiv bevaras även handlingar från de tre landskommunerna Ed, Fresta och Hammarby, innan de år 1952 slogs samman till Upplands Väsby kommun. De äldsta handlingarna är från 1800-talet. 

Om tjänsten

Tjänsten som arkivarie är placerad på kommunarkivet som är organisatoriskt placerad vid enheten för informationsförvaltning, vars uppdrag ibland annat består av att handha och utveckla kommunens informationsförvaltning. Förutom dina arkivariekollegor kommer du arbeta tätt tillsammans med kommunens dokumentcontrollers som tillhör samma enhet. Du rapporterar till enhetschefen.

Dina främsta arbetsuppgifter som arkivarie på kommunarkivet:

 • Handlägga begäran att ta del av allmänna handlingar där sekretessprövning ingår
 • Ta emot leveranser av analoga handlingar
 • Ordna och förteckna arkivhandlingar
 • Vårda arkivmyndighetens fysiska centralarkiv
 • Medverka i enhetens arbete med e-arkiv, bl.a. genom att ansvara för inleverans av elektroniska handlingar till e-arkivet

Du kommer att arbeta med både pappersbaserad och digital information. Du har en central roll för att ge stöd i informationshanteringsfrågor, samt att medverka i kommunens arbete med digitalt bevarande.

Kommunens informationsförvaltning är i en utvecklingsfas, därmed kommer du också arbeta med att ta fram och förvalta kommunens övergripande styrdokument inom området, samt ge stöd till kontoren för att utveckla deras informationshantering.

Denna tjänst är placerad i säkerhetsklass. Det innebär att en säkerhetsprövning kommer att genomföras inför anställning i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Provanställning kan komma att tillämpas.

Är du den vi söker?

Vi söker dig som har:

 • relevant högskole- eller universitetsexamen på minst kandidatnivå där studier i arkivvetenskap ingår eller du på annat sätt förvärvar goda kunskaper i informationshanteringsfrågor
 • några års erfarenhet av informationsförvaltning i rollen som arkivarie i offentlig sektor
 • erfarenhet av att handlägga begäran om allmän handling där sekretessprövning ingår, ordna och förteckna arkiv samt ta emot leveranser

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet eller intresse av digitalt bevarande
 • erfarenhet eller intresse av e-arkivering
 • erfarenhet eller intresse av att arbeta med bevarande- och gallringsutredning
 • erfarenhet eller intresse av att upprätta och förvalta styrdokument inom området
 • intresse av att arbeta i en organisation där digitalt bevarande är i en utvecklingsfas

Som person är du strukturerad och samarbetsorienterad. Du kan med lätthet arbeta självständigt och hantera många uppgifter samtidigt på ett noggrant sätt. Vi tror att din förmåga att samarbeta med andra visar sig genom ditt sätt att kommunicera, erbjuda service och skapa goda relationer, både med interna och externa kontakter. Vidare är du lösningsorienterad, vilket för oss innebär att du på ett kreativt och positivt sätt finner lösningar på uppkomna utmaningar.

Ansökan

Vi tar endast emot ansökningar via vårt rekryteringssystem. Upplands Väsby kommun är ett finskt förvaltningsområde, informera därför gärna om du är finskspråkig.

Hos oss får du såväl trygga anställningsvillkor som flera olika personalförmåner, som bland annat friskvårdsbidrag och förmånliga erbjudanden via vår förmånsportal. Mer information finner du på www.upplandsvasby.se/arbetsgivare

Varmt välkommen med din ansökan!

Information om tjänsten som Arkivarie Upplands Väsby kommun

Anställningsform

Tillsvidareanställning

Anställningens omfattning

Heltid

Sysselsättningsgrad

100%

Tillträde

Snarast möjligt.

Löneform

Månadslön

Antal lediga befattningar

1

Referensnummer

739457

Sista ansökningsdag

2024-07-28

Kontakt

Mattias Näslund,0859097365

Senast uppdaterad: 6 april 2021