Möt Sebastian - en av våra medarbetare

Sebastian, kommunsekreterare.

Sebastian, en av våra medarbetare

Sebastian Rapp började arbeta som nämndsekreterare i Upplands Väsby kommun 2017. Idag är Sebastian kommunsekreterare och teamledare för nämndsekreterarna i kommunen.

Vad var det som fick dig att börja jobba i Väsby?

–Det var första jobbet för mig som var relaterat till min utbildning. Jag läste statsvetenskap med inriktning offentlig politik och organisation. Upplands Väsby kommun hade annonserat på platsbanken att de sökte nämndsekreterare. De såg gärna att nyexaminerade sökte, vilket jag tyckte kändes väldigt roligt.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?

–Vi på kanslienheten ser till att ärenden och sammanträdesprocessen följer de lagar som gäller och kommunens egna riktlinjer i nämndprocessen. Vi för anteckningar och är en länk mellan kontoren i Upplands Väsby kommun och politiken. Vi granskar handlingar som kommer in, säkrar att de är godkända av ansvarig chef men också att det följer kommunens språk-och skrivregler. Vi kontrollerar och förmedlar sedan handlingarna till politiker och allmänhet. Vi ser också till att protokollen skrivs och signeras.

Vad skiljer en kommunsekreterare från en nämndsekreterare?

–Som kommunsekreterare är du nämndsekreterare. Men istället för att du utför arbete för en enskild nämnd arbetar du med kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

På vilket sätt skulle du säga att du i ditt arbete skapar värde för Väsbybon?

–Vi är delaktiga i att se till att beslut blir gjorda. Det skulle exempelvis inte kunna bli en ny fotbollshall i Vilunda om inte en nämndsekreterare såg till att protokollet skrevs och signerades. Vi har också nära kontakt med medborgare om de har specifika frågor.

Vad trivs du med på jobbet?

–I kommunen blir man väldigt trevligt bemött. Det är trevliga politiker som har förståelse för vår roll. Kommunen har planer på att växa, men det är skönt att vara i en kommun som inte är alltför stor. Man kommer lite närmre politikerna och tjänstepersoner på ledande nivåer. Mer vänskaplig, mer prestigelöst även om kommunen är prestigefull.

Vad skulle du säga är det bästa/roligaste med ditt jobb?

–Vi har en fantastiskt bra enhet med superschyssta kollegor. Framförallt tycker jag det är kul att man får mycket information och insikt om vad som händer i kommunen. Det är intressant hur olika människor vill ha ett upplägg i sammanträdesprocessen. Arbetet kräver flexibilitet. Det är kul att rätt blir rätt, och att få vara en central kugge som gör att det faktiskt blir det.

Om en person funderar på att söka en tjänst hos er, vad skulle du vilja förmedla då?

–Det är kul och du får massor av kunskap som inte rör specifikt dina arbetsuppgifter. Har man pluggat antropologi eller statsvetenskap så är nämndsekreterare ett väldigt bra jobb för att komma in i den offentliga arbetsmarknaden och för att förstå vad det innebär. Vi är dessutom väldigt, väldigt snälla och trevliga på kanslienheten. Hos oss är alla välkomna!

Senast uppdaterad: 18 april 2024