Återbruksfestivalen 2024

En text där det står: Återbruksfestivalen 2024. Första delen av ordet är i blandade färger och andra delen av ordet är i svart färg.

Välkomna på Väsby återbruksfestival lördagen den 21 september på Hembygdsgården. Dagen kommer fyllas med inspirerande aktiviteter och underhållning på temat återbruk.

Väsbys återbruksfestival är en dag som har något för alla åldrar, stora som små.

Vi utlovar en dag fylld av återbruksinspiration i form av musik, workshops, föreläsningar och utställningar med lokala aktörer som berättar om återbruk kopplat till sin verksamhet.

Vi håller öppet klockan 10.00-17.00. På plats finns mat, dryck och fika.

På festivalen kan du bland annat:

  • besöka utställningar med återbrukstema
  • byta kläder och växter
  • fynda på loppisar
  • återbrukspyssla
  • lära dig lappa och laga
  • reparera din cykel
  • uppleva barnteater om återbruk
  • lyssna på föreläsningar om återbruk.

Program för Återbruksfestivalen 2024

10:00 Insläpp på området.

Programpunkter på scen

10:15-10:30 Invigning av Återbruksfestivalen.

10:30-11:00 Kretsloppsteatern av Teater och dramaskolan.

11:10-11:40 Diva Cruz – Föreställning ”Djungelns ljud”.

11:55-12:25 Kulturskolan - Cirkus.

12:35-13:05 Kretsloppsteatern av Teater och dramaskolan.

13:15-13:55 Gurgin Bakircioglu - Föreläsning ”Rättvis omställning och förändringsglädje".

Vad kan vi då lära oss av Sveriges invandrargrupper? Gurgîn utmanar individualismen och diskuterar hur de mest stigmatiserade medborgarna i Sverige kan bidra till att bygga starkare relationer inom vårt lokalsamhälle genom att dra nytta av den traditionella visdomen och initiativkraften hos invandrargrupperna.

14:10-14:40 Kulturskolan - Musik.

15:00-15:20 Dans med tema återbruk.

16:00-16:30 Simon Karlsson - musikframträdande.

Programpunkter i ladugården

OBS! Det finns begränsat antal platser till föreläsningar och workshops i ladugården, så tänk på att vara ute i god tid för att vara garanterad en plats.

10:15- 11:15 Återbrukspyssel med Vidars verkstad – ”Göra hopprep av gamla lakan”.

Vidars Verkstad bjuder in till att uppleva kraften och glädjen i att skapa. Händer får näring av att slöjda och hela människan blir nöjd. Våra uppskattade och lärorika aktiviteter visar deltagarna vägen in i slöjdens uråldriga jag-kan-själv-anda.

11:30-12:00 Maria Estling Vannestål – Föreläsning ”Inre hållbarhet”.

Att hitta hopp och handlingskraft är viktigt om vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart samhälle. Maria Estling Vannestål berättar om grundtankarna i boken "Aktivt hopp" av Joanna Macy & Chris Johnstone och om hur de kan påverka oss i alltifrån stora livsval till vår praktiska vardag.

12:15-12:55 Jennie Dahlén – Föreläsning ”Slow fashion – om modebranschens problem och utmaningar med inspiration till minskad konsumtion och ökat fokus på återbruk och cirkularitet”.

Varje år kastar den genomsnittlige svensken 7,5 kilo kläder rakt ner i soporna och vår konsumtion av kläder har stor påverkan på både klimat och miljö. Men hur skapar vi en garderob som både håller i sömmarna över tid och överlever snabba trendväxlingar? Jennie Dahlén delar med sig av sina bästa råd om hur vi kan tänka kring inköp, hur vi tar hand om våra kläder på bästa sätt och om hur mode och kläder kan vara både roligt och hållbart.

13:10-13:55 Workshop med Jennie Dahlén - ”Lappa och laga med Sashiko japansk broderiteknik”.

Välkommen till en kreativ workshop! Du får lära dig grunderna i teknikerna sashiko där lagningen blir till en vacker detalj på dina plagg.

Workshopen passar både nybörjare och sykunniga. Var och en utgår från sina egna plagg och sin förkunskap. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av sömnad eller att laga kläder.

Du tar själv med dig det/de plagg du vill arbeta med under workshopen. Jeans eller bomullstyg utan stretch är lämpligt att börja med. Garn, verktyg och allt du behöver kommer finnas på plats.

14:10-14:50 Daniel Moe – Föreläsning ”Zero waste inom mode och tillverkning”.

Genom att planera för ett plaggs hela livslängd redan i designstadiet kan man minska konsumentens behov av att köpa nytt. Formgivningen bidrar på så vis till ett mer hållbart mode, där plagget kan repareras flera gånger om.

15:05-15:45 Isabelle McAllister – Föreläsning ”Skavank - laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta”.

16:00-16:30 Ingrid Rogblad – Föreläsning ”Mormors hållbara tips för plånboken och klimatet - smart-lata tips som förenklar vardagen”.

Folkbildningen utvecklades för drygt 100 år sedan för att möjliggöra ett demokratiskt, hållbart och mer motståndskraftigt/resilient samhälle. Krisberedskap omfattar social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Kunskap och gemenskap är nödvändiga förutsättningar för att klara framtidens utmaningar.

Välkomna till detta husmorsnostalgiska och framtidsorienterade föredrag.

Utställare på området

Human Bridge är en svensk biståndsorganisation som arbetar för människa och miljö. Genom insamling och leverans av utrangerad sjukvårdsutrustning, begagnade textilier samt förnödenheter skapas bättre förutsättningar för människor i utsatta länder och en rättvisare resursfördelning.

Humanbridge webbplats Länk till annan webbplats.

I Väsbyhems tält får besökarna ta del det lyckade återbruksprojektet när gamla Medborgarhuset demonterades. Amanda Borneke från Sweco berättar om projektet och inspirerar kring återbruk.

 

Väsbyhems webbplats Länk till annan webbplats.

Zero Waste kommer dela tips om hur du kan minska ditt avfall, tänka om och ta vara på det du har, återbruka och återanvända. De kommer också visa saker du kan göra själv för till exempel badrummet och köket.

 

Zero Waste webbplats Länk till annan webbplats.

Zero Waste på Facebook Länk till annan webbplats.

Zero Waste på Instagram Länk till annan webbplats.

Kretsloppsenheten, gata/parkenheten och kommunens hållbarhetsstrateger finns på plats för att bland annat berätta om hur kommunen arbetar med skötsel av kommunens gröna ytor, avfallsfrågor och hållbarhet. Här kan barn och vuxna delta i en tipsrunda med tema Agenda 2030 eller testa sina avfallskunskaper i vår sorteringsutmaning.

Lördagen den 21 september klockan 10.00 - 17.00 Hembygdsgården
Gratis