• Startsida
  • / Hemleverans från biblioteket till seniorer

Hemleverans från biblioteket till seniorer

Du som fyllt 65 år och har svårt att ta dig till biblioteket kan boka hemleverans av exempelvis låneböcker. Tjänsten är gratis och leveransen görs av volontärer från seniorföreningar.

En kvinna står med böcker i famnen framför en lägenhetsport.

Volontären Eva-Britt Änggård samordnar leveranserna med alla volontärer och levererar beställningar.

Du som fyllt 65 år och har svårt att ta dig till biblioteket kan boka hemleverans av exempelvis låneböcker. Leveransen sker av seniorer från Upplands Väsbys pensionärsföreningar PRO, SPF seniorerna och Vänner i Väsby.

Lånetiden är sex veckor. Du kan beställa böcker, ljudböcker, DVD-filmer och tidningar. Önskar du förslag på böcker hjälper personalen på biblioteket dig gärna med tips. Hemleverans gäller inte medier som är reserverade av någon annan.

Vi är glada över samarbetet med seniorföreningarna och ser stora möjligheter med tjänsten. Biblioteket är till för alla och med denna service så har vi möjlighet att nå ut till fler av Väsbys seniora invånare, säger bibliotekschefen Catharina Ek.

Ordna ett lånekort

Du behöver ha ett lånekort. Lånekortet är gratis. Har du inget lånekort kan du ordna ett från biblioteket. Det gör du via bibliotekets webbplats. Om du inte har möjlighet att komma till biblioteket för att aktivera ditt kort kan du kontakta biblioteket för att lösa det på annat sätt. Det är samma kontaktuppgifter som när du beställer hemleverans.

Ansök om ett lånekort på bibliotekets webbplats. Länk till annan webbplats.

Digitalt stöd för dig som fyllt 70 år

Behöver du hjälp med att söka lånekort på kommunens webbplats kan du kontakta kommunens digitala hemguide Cintya Calles Soriano via Väsby Direkt på telefonnummer 08-590 970 00, knappval 1. Cintya kan även hjälpa till att ladda ner biblioteksappen om du vill lyssna på ljudböcker och har en smartphone. Hon kan hjälpa dig som har fyllt 70 år och bor i Upplands Väsby. Tjänsten är gratis.

Information om digital hemguide på kommunens webbplats.

Beställning av hemleverans från biblioteket

Beställningen gör du via biblioteket på
Telefonnummer: 08 – 590 973 70
E-post: biblioteket@upplandsvasby.se

Så går hemleveransen till

Seniorföreningarna delar ut beställningar en gång per vecka. Dina kontaktuppgifter får de av bibliotekets personal när du har gjort din beställning. Inför leveransen blir du kontaktat för att komma överens om en tid som passar att lämna eller hämta upp redan lånade böcker. Eva-Britt Änggård är volontär och hon både samordnar leveranserna mellan alla volontärer och levererar beställningar.

Att kunna hjälpa andra äldre personer som har svårt att ta sig till biblioteket är en självklarhet för oss. Vi är en stor grupp seniorer som hjälper till med hemleveranserna från biblioteket. Det gör vi året runt, säger Eva-Britt.

Information om hemleverans på bibliotekets webbplats. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 3 juni 2024