• Startsida
  • / Så ökar vi tryggheten med sökhundar

Så ökar vi tryggheten med sökhundar

Hundarna Mac, Taj och Nio besökte Väsby strax före jul. Den gången låg fokus på allmänna ytor i Messingen, på kommunens gymnasieskola och några högstadieskolor.

En svart hund söker efter narkotika.

– Sök med sökhundar är en av flera viktiga insatser för att förebygga brott och få bort narkotikan. Genom att trycka undan narkotika från våra skolor vill vi steg för steg öka drogfriheten och tryggheten i hela kommunen, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så går en hundsökning till

Fia Haking är hundförare och en av de som genomför hundsökningen. Hon berättar att hundarna arbetar 20 minuter åt gången och söker igenom skåp, toaletter och allmänna utrymmen efter misstänkt narkotika.

– Hundarna älskar att göra det här, och de vet att de får belöning i form av en leksak. Efter 20 minuter får hunden som har arbetat vila, och då tar en annan hund över. Om de hittar något intressant markerar de för oss och vi går dit och tittar, berättar hon.

Under sökningen dokumenterar Fia alla ytor som har sökts av, eventuella fynd och alla platser där hundarna har markerat. Om hundarna hittar narkotika kontaktas polisen.

Hoppas på en förebyggande effekt

Under sökinsatserna innan jul har ingen narkotika hittats, men hundarna har visat på möjlig kontaminering vid ett par platser. Kontaminering kan innebära att det har funnits droger vid dessa platser. Det innebär att personal på skolan kommer ha extra koll på dessa platser framöver.

– Vår förhoppning är att dessa insatser får en förebyggande effekt och utestänger droger från skolor samt tillsammans med kommunens övriga förebyggande insatser bidrar till en tryggare miljö på våra skolor och allmänna ytor, säger Caroline Ankarström, brottsförebyggande strateg på Upplands Väsby kommun.

I skolornas drogpolicy står det att kommunen kan göra förebyggande hundsök på skolan, men sökinsatserna genomförs alltid utan elevernas vetskap när skolan är stängd.

Under hösten 2023 skrev kommunen ett avtal med Roslagens Specialsök AB som gör dessa förebyggande hundsök. Planen är att fortsätta med sökinsatserna under 2024 på kommunala högstadieskolor, på gymnasiet och i andra miljöer som i kommunens parker.

Läs mer om kommunens arbete för att göra Upplands Väsby tryggt

Senast uppdaterad: 15 februari 2024