• Startsida
  • / ”Årets Väsbybo” till volontärerna på Skopan

”Årets Väsbybo” till volontärerna på Skopan

Närmare 200 volontärer vid second hand-butiken Skopan tilldelas hedersutmärkelsen Årets Väsbybo. Tillsammans har de bidragit till verksamheten som genom försäljning samlat in 45 miljoner kronor till nödställda människor.

Tre kvinnor och en man håller upp saker som man kan köpa på Skopans second hand-butik.

Fyra av de närmare 200 hjältar som ställer upp ideellt för att second hand-verksamheten på Skopan ska fungera. Från vänster: Lena Strandberg, Christine Ström-Hammarberg, Bo Wingård och Ingrid Norling. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

Volontärerna består främst av medlemmar från tre frikyrkoförsamlingar och Lions i Upplands Väsby. Tillsammans får de nu ta emot den mångåriga hedersutmärkelsen. Valet av årets vinnare motiveras med att volontärerna gör ett värdefullt arbete på lokal och global nivå.

”Utan de närmare 200 volontärerna skulle Skopan inte existera. Volontärerna är alltid hjälpsamma och trevliga, och de bidrar till ett samhälle där vi tar bättre hand om varandra och våra saker. Pengarna från försäljningen går till lokala och globala hjälpprojekt”, skriver juryn i sin motivering.

Volontärgruppen på Skopan är en mycket värdig mottagare av Årets Väsbybo 2024. Deras arbete för att göra Upplands Väsby och världen till en bättre plats är något vi alla kan vara stolta över, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) som satt med i juryn.

Skopan kom till genom Pingstförsamlingen i Upplands Väsby som kring millennieskiftet drev ett kafé med en liten loppisverksamhet på Dragonvägen. Tanken om en Second handbutik väcktes och 2004 öppnades butiken Skopan på Skopvägen i Väsby. Sedan ett antal år tillbaka är även Sollentuna Pingst, Equmeniakyrkan och Lions Väsby med i arbetet.

Skopan ligger numera på Finvids väg i Upplands Väsby. Butiken har en stor plats i Väsbybornas hjärtan och är en viktig mötesplats för många. Sedan starten har verksamheten dragit in över 45 miljoner kronor till biståndsprojekt i olika länder.

Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, är den största enskilda biståndsmottagaren. Genom PMU och en rad andra viktiga biståndsprojekt används pengarna bland annat till riktade insatser för kvinnors rättigheter, AIDS-relaterat bistånd och katastrofhjälp.

Det var totalt 30 olika personer och föreningar som nominerades till hedersutmärkelsen Årets Väsbybo i år. Förslagen innehöll en stor bredd som summerat vittnar om enskilda och föreningar som bidrar till goda aktiviteter och gärningar i lokalsamhället.

Det är tydligt att det finns ett stort engagemang i kommunen för att på olika sätt göra Upplands Väsby till en bättre plats. Vi vill tacka alla som skickade in nomineringar, säger Mathias Bohman.

Hedersutmärkelsen Årets Väsbybo har delats ut i över 30 år. Bland de många mottagarna finns mästerskapssimmaren Josefin Lillhage, travtränaren Stig H Johansson och hårdrocksbandet H.E.A.T.

Årets jury bestod av kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S), oppositionsråd Oskar Weinmar (M), kommunalråd Jesper Lundberg (VB) och hembygdsföreningens representant Leif Werner.

Den officiella utdelningen av Årets Väsbybo kommer att ske i anslutning till nationaldagsfirandet på hembygdsgården.

Läs mer om hedersutmärkelsen Årets Väsbybo Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 14 maj 2025