Skadedjur

Skadedjur, tex råttor, myror och kackerlackor, kan skapa olägenhet för människan. Det är fastighetsägarens ansvar att bekämpa skadedjur inom fastigheten.

Skadedjur kan lockas av olika saker, tex djurfoder, nedskräpning, öppna matförpackningar, fukt eller otäta hål i byggnaden.

Kan vara tecken på ett större problem

Silverfiskar kan man lättast få bort med ihärdig städning samt att hålla platsen fri från fukt. Har du ovanligt många silverfiskar, och framför allt i rum som inte är våtutrymmen, kan det vara ett tecken på en fuktskada i byggnaden. Kontakta din fastighetsägare.

Vart vänder jag mig för att få hjälp med skadedjur?

Vart du ska vända dig beror på din boendeform.

Om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt och upptäcker skadedjur i eller utanför bostaden ska du kontakta din fastighetsägare. Fastighetsägaren hjälper dig med information om hur du ska gå vidare.

Du som är husägare och har problem med skadedjur kontaktar en firma som kan hjälpa dig med sanering. Ofta finns det avtal med saneringsfirmor via hus- eller hemförsäkringen.

Om du inte får hjälp med sanering

Om din fastighetsägare eller bostadsrättsförening inte vidtar åtgärder, efter att de har fått klagomål på skadedjur, kan du vända dig till bygg- och miljökontoret med ett klagomål via vår blankett eller e-tjänst.

Bygg- och miljökontoret kan också ställa krav på husägare att sanera mot skadedjur, om det visar sig vara en olägenhet för grannarna.

Senast uppdaterad: 2 december 2022