Stöd och samtal

På Familjerätten kan du som är förälder och har tankar på att separera eller har separerat få råd och stöd .

Rådgivning

Du kan få rådgivning hos Familjerätten via telefon. Vi hjälper dig med frågor om separation, vårdnad, boende, umgänge och ekonomi. Du når oss via Väsby Direkt, välj knappval 2.

Kontakta Väsby Direkt

Samarbetssamtal

Föräldrar som är separerade kan ha svårt att komma överens i frågor som gäller sina barn. Det kan handla om vårdnad, boende, umgänge och ekonomi. Ett exempel är var barnet ska bo och hur barnet ska träffa den förälder som hen inte bor med. Målet med samarbetssamtalen är att ni ska hitta lösningar som blir bra för barnet. Familjerätten kan hjälpa till att skriva juridiskt bindande avtal.

Information om avtal och hur du ansöker om avtal

Hur går samtalen till?

Samarbetssamtal är frivilligt. Det betyder att båda föräldrarna behöver gå med på att ha samarbetssamtal. Om en av föräldrarna inte vill delta så kan Familjerätten inte ha samarbetssamtal. Samtalen är gratis och ingen dokumentation sker.

Ni kan ansöka om samarbetssamtal via e-tjänsten ovan. Om ni inte kan ansöka med bank-id går det bra att använda ansökningsblanketten som ni fyller i och skickar till Familjerätten.

När Familjerätten fått in ansökan om samarbetssamtal kontaktas föräldrarna. Familjerätten har ett enskilt samtal med varje förälder innan vi börjar med gemensamma samtal.

Vissa föräldrar behöver också stöd i hur de ska kommunicera med varandra utan att bråka. Det är olika hur många samtal föräldrar behöver. Ni kommer tillsammans med samtalsledaren överens om hur många samtal ni behöver. Ni bestämmer också tillsammans om samtalen sker via telefon, digitalt eller fysiskt på Familjerätten.

Barn och separationer

När man separerar kan det ibland vara svårt att komma överens och kommunicera om de gemensamma barnen. Att separera är en stor förändring i både föräldrarnas och barnens liv. Ibland kan barn ta på sig skulden för att föräldrarna bråkar och inte kommer överens. Ibland kan barnen också hamna i en lojalitetskonflikt där de vill försöka vara ”rättvis” mellan föräldrarna. När föräldrar har svårt att prata med varandra kan barn också bli budbärare mellan föräldrarna. De flesta barn kommer dock över sina föräldrars separation utan större problem om föräldrarna kan samarbeta med varandra.

Information om hur du kan stötta ditt barn vid en skilsmässa hos Rädda Barnen Länk till annan webbplats.

Information om hur ni kan lösa vardagspusslet efter separationen hos Rädda Barnen Länk till annan webbplats.

BVC-podden: Skilsmässa, man måste försöka samarbeta. Man måste inte träffas Länk till annan webbplats.

Fråga Familjerätten

Kontakta oss om du behöver hjälp eller vägledning. Kontaktuppgifterna gäller oavsett om du bor i Sollentuna, Vallentuna eller Upplands Väsby kommun.

Postadress

194 80 Upplands Väsby

Senast uppdaterad: 13 mars 2024