Stöd och samtal

På Familjerättsbyrån kan du som är förälder och har tankar på att separera eller har separerat få råd och stöd .

Rådgivning

Du kan få rådgivning hos Familjerättsbyrån via telefon. Vi hjälper dig med frågor om separation, vårdnad, boende, umgänge och ekonomi. Du når oss via Väsby Direkt välj knappval 2.

Samarbetssamtal

Föräldrar som är separerade kan ha svårt att komma överens i frågor som gäller sina barn. Det kan handla om vårdnad, boende, umgänge och ekonomi. Exempelvis var barnet ska bo och hur barnet ska träffa den förälder som hen inte bor med. Målet med samarbetssamtalen är att ni ska hitta lösningar som blir bra för barnet.

Samarbetssamtal är frivilligt. Det betyder att båda föräldrarna behöver gå med på att ha samarbetssamtal. Om en av föräldrarna inte vill delta så kan Familjerättsbyrån inte ha samarbetssamtal. Samtalen är gratis och ingen dokumentation sker.

Hur går samtalen till?

Ni kan ansöka om samarbetssamtal via e-tjänsten ovan. Om ni inte kan ansöka med bank-id går det bra att använda ansökningsblanketten som ni fyller i och skickar till Familjerättsbyrån. När Familjerättsbyrån får er ansökan om samarbetssamtal kallar vi er till besök.

Vi har alltid ett enskilt samtal med varje förälder innan vi börjar med gemensamma samtal. Vissa föräldrar behöver också stöd i hur de ska kommunicera med varandra utan att bråka. Det är olika hur många samtal föräldrar behöver. Ni kommer tillsammans med samtalsledaren överens om hur många samtal ni behöver.

Stockholms stad

Avtal

Familjerättsbyrån kan hjälpa föräldrar att göra avtal. Ni kan avtala om vårdnad, boende och umgänge. Exempelvis om vårdnaden ska vara gemensam eller ensam och hur barnen ska bo. Vissa föräldrar gör också avtal om hur barnen ska träffa sina föräldrar vid högtider och lov. För att det ska vara möjligt att göra ett avtal behöver ni vara överens om vad som ska stå i avtalet. Familjerättsbyrån kan hjälpa er att komma överens om det. Familjerättsbyrån måste alltid bedöma om avtalet är till barnets bästa.

Ett avtal som görs och godkänns av Familjerättsbyrån är juridiskt bindande. Att göra avtal på Familjerättsbyrån är gratis.

Ni kan ansöka om avtal via e-tjänsten ovan.

Ändra från ensam till gemensam vårdnad

Om ni inte har ändrat vårdnaden tidigare och vill ha gemensam vårdnad kan ni anmäla gemensam vårdnad direkt till Skatteverket. Ni behöver då inte göra ett avtal via Familjerättsbyrån.

Skicka in en Anmälan om Gemensam vårdnad (SKV 7620) via Skatteverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Hur blir det för barnen?

Barn påverkas av att föräldrar inte pratar med varandra eller bråkar om saker som rör barnet. För ett barn är det bättre om föräldrarna kan få hjälp att komma överens istället för att föräldrarna vänder sig till domstol.

Fråga Familjerättsbyrån

Kontakta oss om du behöver hjälp eller vägledning. Kontaktuppgifterna gäller oavsett om du bor i Sigtuna, Sollentuna eller Upplands Väsby kommun.

Postadress

194 80 Upplands Väsby

Senast uppdaterad: 11 augusti 2022