Dialog om Musiktunneln

En illustration i många färger med symboler för musik, som pianotangenter, högtalare och noter, och bilder av musiker.

Det vinnande bidraget "Colour My day".

Musiktunneln är en ny gång- och cykeltunnel under Mälarvägen. Tunneln har fått sitt tema från Väsbys många musiker. Utsmyckningen av den bygger på idéer och bidrag från kommunens ungdomar. Alla Väsbybor kunde vara med och rösta på de färdiga förslagen.

Musiktunneln är en del av projektet Fyrklövern. Det är en tunnel för gång- och cykeltrafik under Mälarvägen och binder ihop Stallgatan med Arkadstråket. Tunneln ligger nära Blå Parken och är en viktig knutpunkt för att ta sig vidare i centrala Väsby.

Tema musik i tunneln

Upplands Väsby är känt för att vara en musikkommun och många musiker har anknytning hit. Hårdrocksbandet Europes sångare Joey Tempest och gitarristen John Norum gick båda i Vilundagymnasiet i början av 1980-talet.

Andra musiker med anknytning till Väsby är:

  • jazzmusikern Jan Johansson
  • riksspelkvinnan Åsa Jinder
  • hårdrocksbandet Heat
  • Tone Norum
  • Tommy Nilsson
  • Roxettes gitarrist Jonas Eriksson
  • sångerskan och skådespelerskan Shima Niavarani
  • hiphop-artisten Beri Gerwise.

Många är stolta över Väsbys alla musiker och därför fick den nya tunneln temat musik. Utsmyckningen togs fram tillsammans med Väsbys unga.

Så gick dialogen om tunneln till

Kommunen tycker det är viktigt att samla in synpunkter från väsbyborna. När det gällde Musiktunneln vände man sig till kommunens barn och ungdomar. Under sommaren 2021 kunde alla unga skicka in sina idéer och bidrag med temat musik. Omkring 50 barn och ungdomar deltog.

Bidragen inspirerade till två olika förslag till utsmyckning av tunnelväggen. Alla väsbybor bjöds sedan in till att rösta på vilket förslag som skulle väljas ut.

Det vinnande förslaget "Colour my day" trycks på emaljerad plåt och sätts upp på tunnelväggarna. Tunneln och utsmyckningen invigdes den 6 oktober 2022.

Karta över områden där tunneln byggts.

Tunneln för gång- och cykeltrafik har byggts under Mälarvägen.

Senast uppdaterad: 10 april 2024