Trygghetsboende och seniorboende

Trygghetsboende och seniorboende är två olika former av boenden för dig som är äldre. Du behöver inget biståndsbeslut från kommunen utan vänder dig direkt till de bostadsbolag som erbjuder dessa boendeformer.

Trygghetsboende

Trygghetsboenden är vanliga lägenheter där det finns gemensamma utrymmen för måltider och avkoppling. Här får du möjlighet till social tillvaro tillsammans med andra boende.

En del trygghetsboenden har en bovärd på plats under vissa tider. Bovärdens uppgifter kan se olika ut på olika trygghetsboenden.

Har du ett större behov av hjälp kan du ansöka om hemtjänst hos kommunen. Om du redan har hemtjänst eller annan service kan dessa flyttas med till trygghetsboendet.

Hur söker jag trygghetsboende?

Du behöver inget biståndsbeslut från kommunen utan du kontaktar själv de bostadsbolag som erbjuder trygghetsboenden.

Seniorboende

Seniorboenden är helt vanliga bostäder som är anpassade för dig som är äldre. Det kan till exempel vara att bostaden har hiss eller ligger i markplan samt att trösklar och badrum är anpassade.

För att kunna flytta till ett seniorboende finns det ofta en åldersgräns som du måste uppnått.

Hur söker jag seniorboende?

Seniorboende finns både som bostadsrätter och hyresrätter och förmedlas på den vanliga bostadsmarknaden. Du behöver inget biståndsbeslut från kommunen, utan kontaktar själv mäklare eller hyresvärdar som erbjuder seniorboende.

Har du frågor?

Kommunens äldrelots ger information, råd och vägledning i frågor som rör äldre.

Kontakta äldrelotsen

Senast uppdaterad: 8 maj 2024