Vandringsleder och strövområden

Upplands Väsby kommun erbjuder många fina möjligheter till vandring och promenader. Här finns flera leder och slingor med olika karaktär. Det är alltid nära till natur och kultur.

Här hittar du information om olika vandringsleder och promenadstråk i kommunen.

Med Upplevelsestråket kommer du nära naturen och upplevelserna i kommunen på ett enkelt sätt. Stråket sträcker sig utmed de gamla vattenlederna mellan Saltsjön och Mälaren, som användes för transporter redan på vikingatiden.

Det finns tolv etapper. Den totala längden är drygt 40 kilometer.

Upplevelsestråket är ett samarbetsprojekt mellan Upplands Väsby kommun, föreningslivet och markägarna.

I kartguiden hittar du information om Upplevelsestråkets etapper och sevärdheter.

Kom nära historien på Fornslingan. Här passerar du gårdarna Smedby och Vilunda. De härstammar från yngre järnåldern.

Fornslingan startar utanför grinden till Vikingagården Gunnes gård. Följ de vita färgmarkeringarna. En stor del av slingan följer skogsstigar. Där är det svårt att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Karta över Fornslingan i Upplands Väsby.

Karta över Fornslingan.

Hälsans stig

Hälsans stig är härliga slingor i omväxlande miljö med varje kilometer utmarkerad. Börja din promenad var du vill och räkna själv ihop hur många kilometer du gått. Slingorna i Upplands Väsby är vardera sju kilometer. Här kan du ladda ner en karta över Hälsans stig som PDF.

Upplandsleden

Området kring Sättra och Kairo i västra Upplands Väsby erbjuder utmärkta möjligheter till vandring. Genom området löper bland annat Upplandsleden som börjar i Barkarby fortsätter till Uppsala.

Längs med Upplandsleden hittar du bland annat Tegeludden där du kan stanna till för att grilla, fiska eller bada. Du kan också göra en avstickare till fornborgen i Runsa och se den unika grav som finns i dess närhet, en skeppssättning som daterar sig från 400–500-talet.

Information om Upplandsleden på Upplandsstiftelsens webbplatslänk till annan webbplats

Om du ska ge dig ut i skog och mark, utanför vandringslederna, så är det viktigt att ha en karta till hands. Väsby orienteringsklubb har tagit fram orinenteringskartor som täcker större delen av kommunens skogsområden. Du kan beställa kartor direkt från klubben.

Information om kartor på Väsby orienteringsklubbs webbplatslänk till annan webbplats

Orienteringskartor till idrottsundervisningen

Är du lärare och behöver orienteringskartor till undervisningen? Orienteringsklubben har ett avtal med Upplands Väsby kommun och kan ta fram kartor vid behov.

Information om orienteringskartor till grundskolorlänk till annan webbplats

Pilgrimsvandra i Väsby

Det finns två pilgrimsleder i Upplands Väsby kommun – Birgittavandringen och Ingegerdsleden. Att vandra längs lederna ger möjlighet till rekreation och upplevelser. De passar för såväl pilgrimer som barnfamiljer och dig som vill ta en söndagspromenad.

Birgittavandringen

Birgittavandringen är en kortare led på nio kilometer i östra delen av kommunen. Lämplig startplats är Fresta kyrka.

Information om Birgittavandringen på Fresta församlings webbplatslänk till annan webbplats

Ingegerdsleden

Ingegerdsleden är en elva mil lång pilgrimsled från Storkyrkan i Stockholm till Uppsala domkyrka. Den passerar flera kyrkor, historiska platser och andra sevärdheter i Upplands Väsby.

Information om Ingegerdsleden på Stockholms stifts webbplatslänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 17 januari 2020