Stöd till barn och ungdom

Du som ung har rätt att må bra och känna dig trygg. Du ska alltid få hjälp om livet är jobbigt eller om någon gör dig illa. På den här sidan finns tips och information för dig som önskar stöd eller någon att prata med.

Det är viktigt att du berättar

Många saker kan vara jobbiga och det är viktigt att du kan prata med en vuxen som du litar på om du behöver det. Det kan vara en förälder, en släkting, din lärare, skolkuratorn eller en fritidsledare. Eller så finns det kanske någon annan som du litar på som du kan berätta för hur det är.

Du har alltid rätt att få hjälp.

Stöd och hjälp i Väsby

Du kan få hjälp och stöd från oss som jobbar på kommunen. Du kan alltid kontakta socialtjänsten, ungdomsmottagningen eller fältarna om du behöver hjälp eller någon att prata med.

Väsby ungdomsmottagning

Hos oss kan du prata om allt! Vi finns här för dig som är ung och har frågor kring kroppen, sex och livet i allmänhet. Hos oss kan du ställa alla frågor du inte vill ställa till kompisar, föräldrar eller andra vuxna. Ingen fråga är för stor eller för liten. Vi är här för att stötta dig och vi tar dig på allvar.

Information, kontaktuppgifter och tidsbokning.

Socialtjänstens mottagning för barn och ungdom

Vi som jobbar på socialtjänstens mottagning för barn och ungdom är socialsekreterare. Vi är vana vid att prata med barn och ungdomar. Ring och prata med oss, så berättar vi mer om vilken typ av stöd och hjälp du kan få.

Öppettider

 • Måndag, tisdag, torsdag och fredag klockan 9.00–12.00
 • Onsdag klockan 13.00–16.00

Koll på soc

På webbsidan Koll på soc kan du läsa om vad för hjälp du kan få av socialtjänsten.

Information om hur socialtjänsten kan hjälpa. Länk till annan webbplats.

Förebyggarteamet

Vi i Förebyggarteamet finns till för att stödja ungdomar och föräldrar i Upplands Väsby kommun. Du som är ung kan vända dig till oss om du behöver prata med en vuxen. Du som är förälder kan vända dig till oss om du är orolig för antingen ditt eget - eller för någon annans barn.

Hur jobbar vi?

Förebyggarteamet arbetar förebyggande och relationsskapande i offentliga ungdomsmiljöer såsom på skolor, fritidsgårdar samt i utemiljöer. Vi arbetar uppsökande både dag- och kvällstid. Förebyggarteamet i Upplands Väsby består av fyra fältsekreterare. Prioriterad målgrupp är barn och ungdomar 11-16 år.

Ungdomen bestämmer själv om den vill ha kontakt och prata med oss. Vi har tystnadsplikt som vi endast röjer om vi upplever att en ungdom kan fara illa.

 • Vi samverkar med skolor, fritidsgårdar, socialtjänst, polisen, och andra viktiga personer i ungdomars nätverk.
 • Vi förmedlar stöd och kan hänvisa vidare till exempelvis ungdomsmottagningen eller Mini-Maria.
 • Vi kan vid behov ha enskilda uppföljande kontakter och samtal med ungdomar – ibland även tillsammans med föräldrar.
 • Vi deltar i samverkan med skola, socialtjänst, polis, fritid (SSPF) för att förhindra negativ utveckling i ett tidigt skede hos ungdomar.
 • Vi deltar så ofta vi kan i föräldramöten och håller även i föräldraskapsstödet Älskade förbannade tonåring.

Du som är ung…

… kan kontakta oss om du vill prata med en vuxen och inte vet vart du ska vända dig. Du kan till exempel ha funderingar eller känna oro för relationer, skolan eller din familjesituation. Du kan även kontakta oss om du är orolig för en kompis. Om du behöver mer hjälp än vi kan ge kommer vi hjälpa dig att få kontakt med den som kan ge det stödet.

Du som är förälder...

… kan kontakta oss till exempel om du känner oro för ditt, eller någon annans barn, vill ha kontakt med andra tonårsföräldrar, känner till miljöer där det förekommer alkohol eller droger bland ungdomar i kommunen, eller i övrigt har frågor eller funderingar om situationen för ungdomar i Upplands Väsby.

Kontakta oss

Just nu pågår ingen grupp för dig med skilda eller separerade föräldrar men det går att ställa sig i kö.

En grupp för dig med skilda eller separerade föräldrar

Det finns en grupp för dig med skilda föräldrar. Skilda världar heter gruppen och vänder sig till dig i åldrarna 8–12 år. Du går för din egen skull. Och du bestämmer själv hur mycket du vill berätta för de andra.

I barngruppen Skilda världar pratar vi om:

 • att du har rätt att tycka om och längta efter båda dina föräldrar.
 • att det inte är ditt fel att dina föräldrar bråkar.
 • att alla känslor är tillåtna.
 • att du är viktig och har rätt att må bra.

Gruppen träffas en gång i veckan under åtta veckor. Varje träff varar två timmar och då hinner vi också fika. Vi pratar, leker, ritar och fantiserar tillsammans

Ansöka om att gå med i gruppen

Det är din vårdnadshavare som kan ansöka om en plats åt dig i gruppen.
Båda föräldrar är vårdnadshavare * (obligatorisk)
Båda föräldrar är vårdnadshavare


Föräldrar är överens om ansökan * (obligatorisk)
Föräldrar är överens om ansökan


Kontakt

Om du har frågor kan du mejla till Familjerättsbyrån eller kontakta oss via vårt kontaktcenter Väsby Direkt.

Trygghetsfältarna finns till för barn och unga i Upplands Väsby. Du som är ung kan vända dig till oss om du behöver prata med en vuxen.

Hur jobbar vi?

Trygghetsfältarna arbetar uppsökande och relationsskapande på platser där barn och unga finns. Du kan träffa på oss i skolan, på fritidsgården, i Väsby centrum, på idrottsanläggningar och badplatser.

 

Vi vill vara en trygg vuxen för dig som är ung på de platser där du brukar hänga. Vi kan prata om det som känns viktigt för dig. Kanske har du funderingar på vad du vill jobba med när du blir vuxen och är orolig för att betygen inte ska räcka till? Kanske är det något som inte känns bra i din kärleksrelation, med dina föräldrar eller att du är orolig för en kompis? Inga frågor är för stora eller för små.

 

Du är alltid välkommen att komma fram till oss och prata eller kontakta oss via telefon, mejl eller på vår Instagram. Vi har tystnadsplikt men har också en anmälningsplikt om vi blir oroliga över att ett barn far illa på något sätt.

Kontakt

Telefonnummer: 0701980888

E-post: trygghetsfaltarna@upplandsvasby.se

Tryggheltsfältarna på Instagram Länk till annan webbplats.

Mini-Maria Upplands Väsby vänder sig till ungdomar och unga vuxna upp till 20 år som har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol och droger, samt deras föräldrar eller anhöriga. Mini-Maria Upplands Väsby är ett samarbete mellan Upplands Väsby kommun och Region Stockholm. På Mini-Maria arbetar ungdomsbehandlare och sjuksköterska i samverkan. Vi erbjuder råd, stöd och behandling.

För ungdomar

Är du en ung person som undrar något om alkohol eller droger så kan du vända dig till oss. Vi hjälper gärna till med både stora och små problem.

 

Vi vet att det inte är lätt att sluta använda droger – även om man vill.

 

Är du orolig för att du tagit skada av droger eller alkohol?

 

Är du orolig för någon kompis som använder droger?

 

Inga fråga är för stor eller för liten. Du kan komma själv eller tillsammans med någon du känner. Du kan antingen ringa eller skriva till oss.

Kontakt

För att komma i kontakt med Mini-Maria Upplands Väsby kan du ringa eller mejla till kommunens ungdomsbehandlare.

 

Telefonnummer: 08-590 970 86, sms: 073-910 40 86

E-postadress: mini-maria@upplandsvasby.se

Kontakt till Regionen sjuksköterska

Telefonnummer: 08-123 474 10, tonval 3.

Maria Ungdoms webbplats Länk till annan webbplats.

Hitta till Mini-Maria

Besöksadressen är Industrivägen 22B, plan 3.

Vid akut oro

Vid akut oro på kvällar och helger kan du vända dig till akutmottagningen på Maria Ungdom. Akuten är öppen dygnet runt för besök och rådgivning. Maria Ungdom finns på Finsens väg 1, S:t Görans sjukhus, 112 19 Stockholm.

Telefonnummer: 08-123 474 10

Andra som kan hjälpa och ge stöd

Det finns många andra organisationer som kan ge dig hjälp och stöd. Här har vi samlat stödlinjer, chattar och annan bra och viktig information.

Kom ihåg att du alltid kan vara anonym när du ringer eller chattar!

Bris

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med.

Öppettider

Bris har öppet dygnet runt. Du kan alltid ringa eller chatta med Bris.

Du kan också chatta, mejla eller boka tid med en kurator hos Bris. Länk till annan webbplats.

Mind

Under jul och nyår har man ofta en bild av att allt är perfekt, men för många blir upplevelsen av ensamhet och ångest ännu tyngre att bära. Behöver du stöd?

Medmänskliga samtal med volontärer, anonymt och kostnadsfritt. Länk till annan webbplats.

Alkoholsnacket.

Är du orolig för någons alkoholvanor? Alkoholsnacket ger råd och stöd till dig över 18 år som är orolig för någon annans drickande.

Ta hjälp av Alkoholsnacket. Länk till annan webbplats.

Jourhavande kompis

Du som är upp till 25 år kan chatta med Jourhavande kompis om du behöver någon att prata med. De har öppet eftermiddagar och kvällar alla dagar i veckan. Jourhavende kompis drivs av Röda Korsets ungdomsförbund.

Chatt och information - Jourhavande kompis Länk till annan webbplats.

Tilia

Tilia är en organisation som jobbar för ungdomars psykiska hälsa. De finns för dig som är ung och behöver någon som lyssnar.

Information om stöd på Tilias webbplats. Länk till annan webbplats.

Ätstörningslinjen

Ätstörningslinjen är för dig som är drabbad av en ätstörning. Behöver du någon att prata med? Har du tankar kring kropp, mat och träning som känns jobbiga? Ring och prata med en person som har egen erfarenhet av ätstörning.

Information om stödtelefonen, telefonnummer och öppettider på föreningen Frisk & Fris webbsida. Länk till annan webbplats.

Chatta om ätstörningar med föreningen Frisk & Fri.  Länk till annan webbplats.

Snorkel

På Snorkel kan du läsa om vad nedstämdhet och oro är, hur det kan kännas och du får också tips på vad du kan göra om du mår dåligt.

Information om nedstämdhet, riskbruk och missbruk. Länk till annan webbplats.

Mina rättigheter

Mina Rättigheter är en webbplats om barn och ungas mänskliga rättigheter. Rättigheterna står i barnkonventionen. De gäller för alla upp till 18 år. Här kan du få hjälp att förstå vilka rättigheter du och alla andra barn har, varje dag runt om i hela världen.

Information på minarattigheter.se. Länk till annan webbplats.

Maskrosbarn

Maskrosbarn finns till för dig som har en förälder som dricker för mycket, tar droger, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för psykiskt eller fysiskt våld. Du som är 13–19 år kan chatta och få råd och stöd.

Information och chatt på Maskrosbarns webbplats Länk till annan webbplats.

Har du funderat på om du lever i en osund relation som får dig att vara rädd eller må dåligt? Kanske är du orolig för en kompis som drar sig undan eller verkar rädd.

Svartsjuka är inte romantiskt är en kampanj som vill uppmärksamma och synliggöra våld i ungas partnerrelationer. 

Här kan du kan läsa mer om varningstecken och få tips på vart du ska vända dig om du känner dig utsatt av en partner. Länk till annan webbplats.

Svartsjuka är inte romantiskt

UMO – om sex, hälsa och relationer

En webbplats för alla som är mellan 13–25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.

Information på UMO.se. Länk till annan webbplats.

Youmo – om sex, hälsa och relationer på flera språk

En webbplats med information från UMO.se på flera språk. Här kan du som är mellan 13–20 år läsa och se filmer om sex, hälsa och relationer och mycket annat.

Sidan finns på de här språken:

 • arabiska
 • dari
 • engelska
 • somaliska
 • tigrinska
 • lätt svenska

Välj språk på Youmo.se. Länk till annan webbplats.

ECPATs stödlinje för barn och unga

Ring ECPATs stödlinje för barn och unga om du behöver hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Linjen är öppen för alla upp till 18 år.

Unga relationer

Ungarelationer.se ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Information och chatt på Unga Relationers webbplats. Länk till annan webbplats.

BOUJT – barn- och ungdomsjour på teckenspråk

Den enda barn- och ungdomsjouren i Sverige som riktar sig till döva och hörselskadade barn och ungdomar i åldrarna 7–21. Här får du hjälp och stöd på svenskt teckenspråk efter skoltid. BOUJT erbjuder bland annat stödsamtal med döva och hörselskadade syssnare samt information om kroppen, tankar och känslor.

Information och chatt på BOUJT:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Väsby Tjejjour

Väsby Tjejjour har chatten öppen på söndagar klockan 18–20 för alla som identifierar sig som tjej.

Hitta fler tjejjourer

När Väsby Tjejjours chatt är stängd kan du kontakta en tjejjour i en annan stad. På tjejjouren.se hittar du alla tjej-, trans- och ungdomsjourer i Sverige.

information på unizons hemsida Länk till annan webbplats.

Föreningen Tillsammans

En förening för tjejer och kvinnor som har utsatts för sexuellt våld.

Information om stöd på Föreningen Tillsammans webbplats Länk till annan webbplats.

Killfrågor

På Killfrågor kan du chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar. Sajten riktar sig till alla som definierar sig som ung kille och som är 10–20 år. 

Chatt, information och öppettider på killfragor.se. Länk till annan webbplats.

Under Kevlaret

Killar som stöttar killar! Chatta om vad som helst, som till exempel ensamhet, break-ups, ångest och prestationsångest, familjeproblem, drogproblem, sex och kärlek.

Chatten är till för dig som identifierar sig som ung/ung vuxen kille, man eller ickebinär.

Chatt, öppettider och mer information på Under Kevarets webbplats. Länk till annan webbplats.

Origo

Känner du dig kontrollerad av din familj och släkt? Måste du ha koll på dina syskon? Är du orolig över din framtid och utsätts för press?

Du som är 13–26 år och bor i Stockholms län kan ringa till Origo för att få stöd och hjälp.

Information och telefonnummer på Origos webbplats. Länk till annan webbplats.

Kärleken är fri

Är du utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck? Kontakta chatten på karlekenarfri.se. Chatten är till för dig som är barn eller ung. Du kan fråga om allt kring hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning.

Information och chatt på karlekenarfri.se. Länk till annan webbplats.

Jag vill veta – allt om dina rättigheter vid brott

Du som har varit med om brott har rätt att få information. På sajten Jag vill veta kan du läsa om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Det finns också information om vad som händer om du anmäler eller om det blir rättegång.

Information på webbplatsen Jag vill veta. Länk till annan webbplats.

Friguiden

Friguiden kan inspirera och vägleda dig med med ADHD som står inför att bryta med kriminalitet och missbruk.

Information på webbplatsen Friguiden. Länk till annan webbplats.

Om du har blivit utsatt för brott

Har du blivit utsatt för ett brott? Eller är du vittne till något som har hänt? Du som är 10–21 år och bor i Upplands Väsby kan få hjälp från Stödcentrum Nordväst. Du som är anhörig kan också få hjälp och stöd.

Vi hjälper också till med medling. Då träffas den som har begått ett brott och den som har blivit utsatt för brottet.

Information om stöd och medling på Stödcentrum Nordvästs webbplats. Länk till annan webbplats.

Har du en förälder eller familjemedlem i fängelse?

BUFFF- barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse vänder sig till dig som som har mamma, pappa eller en annan familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård. När man som barn har mamma, pappa eller någon annan i familjen i fängelse eller häkte väcker det ofta en massa olika känslor. Oavsett hur just du känner så är det bra att du vet att det finns någon att prata med, du kan alltid prata med på Bufff.

Bufff har en stödtelefon som du kan ringa och en chatt. Öppettider och mer information hittar du på hemsidan Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 9 april 2024