Betyg, nivåtest, prövning och inledande kartläggning

Hur du beställer betyg, vad som gäller för utländska betyg och hur du gör en prövning eller ett nivåtest.

Logga in på ditt konto i upplandsvasby.alvis.se Länk till annan webbplats. och beställ under fliken beställningar. Du väljer vid beställningen vilka betyg som ska ingå.

Tänk på att skolan har 30 dagar på sig att registrera kursbetyg och skicka betygskatalog efter avslutad kurs.


Räkna med att det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du kan få ditt betyg under förutsättning att vi fått betyget från din skola.

Gymnasieexamen/slutbetyg

Har du läst kurser på vuxenutbildningen och vill sätta ihop allt till ett slutbetyg eller gymnasieexamen? Då behöver du först boka tid hos en studie- och yrkesvägledare. Utfärdande av slutbetyg och gymnasieexamen tar cirka en månad så var ute i god tid. Tänk på att skolan har 30 dagar på sig att registrera kursbetyg och skicka betygskatalog efter avslutad kurs.

Bedömning av utländska betyg

Har du en utländsk gymnasieutbildning, universitetsutbildning eller eftergymnasial yrkesutbildning kan Universitets- och Högskolerådet (UHR) bedöma om din utbildning motsvarar en svensk utbildning. En sådan bedömning kan man bland annat använda när man söker till högre studier eller arbete i Sverige.

Bedömning av utländsk utbildning på Universitets- och Högskolerådets webbplats Länk till annan webbplats.

Reglerade yrken

Vissa yrken är reglerade genom lag. Det betyder att det finns en beskrivning av vad som krävs för att få arbeta inom yrket. Det kan vara en examen eller en auktorisation, legitimation eller annat formellt erkännande.

För att få arbeta inom ett sådant yrke måste man ansöka om erkännande hos den behöriga myndigheten för yrket som till exempel Revisorsnämnden (auktoriserad revisor), Socialstyrelsen (hälso- och sjukvårdsyrken) och Jordbruksverket (veterinär).

Läs om reglerade yrken på Universitets- och Högskolerådets webbplats Länk till annan webbplats.

Vidare studier med utländska betyg

På Antagning.se kan du titta på behörighetsreglerna för utländska betyg samt räkna ut jämförelsetalet för ditt utländska gymnasiebetyg.

Om utländsk gymnasieutbildning på antagning.se Länk till annan webbplats.

Vuxenutbildningen i Upplands Väsby erbjuder nivåtest i svenska, engelska och matematik. Nivåtest är till för dig som inte har studerat på länge eller inte har betyg i ämnet. Du kan endast göra ett nivåtest per ämne. Resultatet på ditt test visar en rekommenderad startnivå för dina studier.

Vid antagning till studier utgår Vuxenutbildningen alltid från den rekommenderade startnivån. Nivåtestet ger inte betyg. Vi erbjuder möjligheten till nivåtest på plats eller på distans. Det finns möjlighet att få nivåtestet anpassat om du är i behov av stöd.

Anmälan till nivåtest

Du kan anmäla dig genom att kontakta Vuxenutbildningen via e-post: larcentrum@upplandsvasby.se

För dig som vill läsa in en kurs på egen hand eller vill höja dina betyg anordnas prövningar. För att göra en prövning ska du vara 20 år eller ha ett slutbetyg, examensbevis eller studiebevis från ett nationellt program i gymnasieskolan eller motsvarande utbildning.

För dig som vill göra en prövning gäller:

  • Godkända betyg sedan tidigare - den studerande betalar 500 kronor per kurs till utbildningsanordnaren
  • Ej betyg i kursen sedan tidigare - den studerande betalar 500 kronor per kurs till utbildningsanordnaren

Kontakta någon av våra anordnare för information och anmälan till prövning. Avgiften betalas direkt till den skola där du gör prövningen. Planera din prövning i god tid eftersom en prövning kan vara omfattande.

Kontaktuppgifter till skolor som erbjuder prövningar Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 6 november 2023