Din inkomst påverkar vilken avgift du betalar för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (familjedaghem). Hur många barn du har och hur många timmar de behöver barnomsorg är också avgörande för din avgift. Kom ihåg att uppdatera dina inkomstuppgifter och se till att dina kontaktuppgifter stämmer.
Fram till och med den 31 januari 2021 får barnet vara frånvarande max fem månader utan att förlora platsen. Från och med den 1 februari förändras regeln till två månader. Om ett barn på grund av till exempel sjukdom, eller andra synnerliga skäl, behöver vara frånvarande längre än två månader måste vårdnadshavaren göra en ansökan om detta till utbildningskontoret.
Blanketten kommer inom kort att finnas på Självservice
Utifrån den situation vi befinner oss i på grund av coronaviruset har Upplands Väsby kommun
sett över regelverket för barnomsorgen och tagit beslut på tillfälliga regeländringar. Detta för att underlätta planering av barnomsorgen för er vårdnadshavare och för förskolornas planering av verksamheten, under coronapandemin och konsekvenserna av den.
De tillfälliga förändringarna i regelverket i Upplands Väsby är gällande från 2020-04-14.
Är du som vårdnadshavare korttidspermitterad gäller samma sak som för arbetslösa och föräldralediga. Ditt barn har rätt till 30 timmars barnomsorg.
Uppdaterad 21 april
Upplands Väsby kommun inför en ny E-tjänst för delade barnomsorgsfakturor från och med den 1 november.
Vad innebär delad faktura?
Delad faktura innebär att vårdnadshavarna får varsin faktura baserad på den sammanlagda inkomsten i respektive vårdnadshavares hushåll. Delad faktura innebär alltså inte att fakturan delas lika mellan vårdnadshavarna. Varje hushåll betalar högst hälften av maxavgiften.
Förutsättningar för delad faktura
För att få delad faktura behöver följande punkter vara uppfyllda:
Uppsägning av plats
Vid uppsägning av plats ska platsen sägas upp av båda vårdnadshavarna via e-tjänsten för barnomsorg och fritids. Om bara en vårdnadshavare säger upp platsen, betalar den andra vårdnadshavare som har sin plats kvar hela avgiften för barnet. Avgiften baseras fortsatt på maxtaxans regler.
För dig som vårdnadshavare är det viktigt att känna till vilka regler och riktlinjer det finns inom din kommun.
Information och regler barnomsorg i Upplands Väsby
Information about childcare services
Kom ihåg att uppdatera dina inkomstuppgifter och se till att dina kontaktuppgifter stämmer. Din inkomst påverkar vilken avgift du betalar för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (familjedaghem). Endast skattepliktiga inkomster ska registreras i E-tjänsten. Obs! Din nya inkomst börjar gälla månaden efter din ändring.
Allmän fri förskola gäller under perioden 1 september till 31 maj och innebär att 3-5 åringar får en reducerad avgift. Under juni, juli och augusti är därför avgiften högre. Allmän förskola erbjuds från 1 september det år barnet fyller tre år.
Hur många timmar ditt barn vistas inom barnomsorgen under en vecka avgör om du ska betala en heltidstaxa, deltidstaxa eller en reducerad taxa.
Maxtaxan innebär att det finns ett högsta belopp på vad avgiften får kosta för ett hushåll. För 2021 är inkomsttaket 50 340 kronor i månaden. Det betyder att du betalar maxtaxa om hushållet tjänar totalt 50 340 kronor eller mer i månaden före skatt från och med 1 januari 2021.
En nedgång i vistelsetid till max 15 timmar i veckan kan inte göras för en period som är kortare än tre månader.
Om ditt barn behöver fritids betalar du alltid enligt deltidstaxan. Detta sker oberoende av hur många timmar per vecka ditt barn vistas på fritidshemmet.
Gäller för barn mellan ett och två år som behöver barnomsorg mer än 15 timmar i veckan. Gäller även för barn mellan tre och fem år som behöver barnomsorg mer än 15 timmar i veckan under perioden 1 juni till 31 augusti (när inte fri allmän förskola gäller). En nedgång i vistelsetid till max 15 timmar i veckan kan inte göras för en period som är kortare än tre månader.
Gäller för barn mellan ett och två år som behöver barnomsorg maximalt 15 timmar i veckan. Gäller även för barn mellan tre och fem år under perioden 1 juni till 31 augusti som behöver barnomsorg maximalt 15 timmar i veckan. Gäller även skolbarn från och med förskoleklass som behöver fritidsverksamhet. En nedgång i vistelsetid till max 15 timmar i veckan kan inte göras för en period som är kortare än tre månader.
Gäller för barn i behov av särskilt stöd i åldern ett till fem år som behöver barnomsorg mer än 15 timmar i veckan. Gäller även för barn mellan tre till fem år som behöver barnomsorg mer än 15 timmar i veckan under tiden 1 september till 31 maj (när fri allmän förskola gäller). En nedgång i vistelsetid till max 15 timmar i veckan kan inte göras för en period som är kortare än tre månader.
Verksamheten vänder sig till barn i åldern 1-12 år. Vid ansökan om barnomsorg på obekväm arbetstid gör kommunen alltid en individuell prövning vid varje enskilt fall och beslut fattas därefter.
Vårdnadshavare har rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid om de uppfyller följande kriterier: